Onlar veterinere emanet
Su kaplumbağaları için zor zaman
Bu dönem doğadaki su kaplumbağalarının yavaş yavaş kış uykusundan çıkmaya hazırlandıkları dönemdir. Soğuk kanlı dediğimiz hayvanlar soğuk kış günlerinde kendi vücut ısılarını yükseltemedikleri için hareket edemez ve beslenemezler. Bu dönemi, metabolizmalarını neredeyse hiç enerji harcamayacakları kadar düşürerek geçirirler ve böylece hayatta kalırlar. Evlerimizde yaşayan kaplumbağalar ise ortam hiç soğumadığı için kış uykusuna giremezler. Tüm kış dönemini inanılmaz enerji kaybederek geçirirler. Bu şekilde bir kış geçiren bir kaplumbağa havaların ısınması ile metabolizmasının yükselmesine rağmen kaybettiği enerji nedeniyle şoka girer ve beslenemez. Kötü ve ölüme kadar gidebilecek bir uyku dönemine girer.
Böyle bir olayın yaşanmaması için kaplumbağamızın kabını en az 20 cm yükseklikten infrared denen spot ampullerle sürekli ısıtmalıyız.
Doğa dostların hizmetinde
Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu bir mevsimdir. Bu sene uzun süredir ilk defa baharı yaşayabiliyoruz ve doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Şahsen ben otları çok seven bir Giritli olarak hardal otu, cibes, arapsaçı, şevketi bostanı bol bol tüketebildim. Guinea piglerime de her gün tazecik yulaf otlarını, labada ve gelinciği toplamak ve onun keyifle yemelerini seyretmek gibi harika bir duyguyu yaşayabiliyorum. Bu hayvancıklar doğada olsalar bu dönem normal olarak bu güzel taze otlarla besleneceklerdi. Onları bizim beslememiz demek seralarda yetişmiş sebze ve meyveler mahkum etmemiz demek değildir.
Haftanın isimleri
Köpek: Çomar- Floyd- Lotta- Odie
Kedi: Karbeyaz- Marvin- Minnie
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.