Geriye dönüşü zor alışkanlıklar
1- Yatağınızda veya koltukta yatmak
2- Elden yemek yemek ve sizin yemeklerinizi istemek
3- Sofradan yemek çalmak
4- Size ait olan eşyaları kemirmek
5- Evde gece veya gündüz yalnız kalamamak
6- Evde tuvaletini yapmak
7- Bahçede çiçeklere ve ağaçlara, evde saksı çiçeklerine zarar vermek
8- Kapı çaldığında veya dışarıdan gelen seslere fazla havlamak
9- Eve gelen misafirlere saldırmak hatta ısırmak
Unutmayın bu saydığım davranışlardan herhangi birisi bile sizin köpeğinizle olan yaşamınızda mutluluk yerine mutsuzluğa ve sıkıntıya neden olabilir. Zaten köpeklerine bakamayıp sokağa atanlar veya barınaklara veya başka birisine verenlerin çoğu bu sorunlardan şikayetçidir. Kliniğime her hafta 4-5 kişi başvurup bu davranış bozukluklarına çözüm bulmamızı istiyor. Yavru olarak gelip uyarılarıma dikkat edenlerin ise ileriki yaşlarında yukarıdaki sorunlarının hiçbirisi oluşmuyor.
Köpeğimizi seviyoruz... Köpek sevgisi bambaşka bir şey ben de biliyorum ama lütfen aşırı sevgi nedeni ile onu aşırı şımartıp sonra da bundan onu sorumlu tutmayınız.
İguanalar için sonbahar uyarıları
* Bulundukları barınakta ısı kaynağını hazırlamalısınız. Bu ısı kaynağı termostatla ayarlanan özel lambalar olmalıdır. Isıyı 38 C dereceye ayarlamalısınız. Egzotik bir hayvan olan iguanalar, düşük sıcaklarda metabolizmalarını ayarlayamadıkları için yemek yemezler. Yemek yeseler bile yediklerini sindiremezler.
* Bu aylarda ve özellikle kış aylarında mümkün olan her zaman iguananızın direk güneş ışığında güneşlenmesini sağlayınız.
* Beslenme menüsündeki en güzel besinlerden birisi olan hindiba vb yapraklı otlar bu dönemde yağmurların yağması ile yeşil alanlarda zenginleşir. Ayrıca mevsim sebzelerini iguananızın salatasına taze olarak katmayı ihmal etmeyin.
Kedilerde tırnak uzaması
- Kedilerimizin tırnaklarının fazla uzama nedeni nedir?
Kediler, ağaç vb yerlere tırmanırken, avlanırken veya kendilerini korumak isterken tırnaklarını kendi istekleri ile çıkarırlar. Bunun dışında parmak eklemleri tırnaklarının katlanmasına uygun anatomik yapıdadır. Yürüme, koşma vb normal faaliyetlerinde tırnaklarını saklı tuttukları için tırnakları uzar. Bahçeye veya sokağa çıkabiliyorlarsa ağaç gövdelerinde vb tırnaklarının aşırı uzamasını engelleyecek şekilde tırnaklarını hem kısaltır hem de sivrileştirirler. Uygun tırmalama platformları varsa bu işlemi evde de yapabilirler. Hiçbir uygun seçenek sunmazsanız ne yazık ki bu işlem için mobilyalarınızı kullanırlar. Kediler bu işlem sırasında aynı zamanda pati altlarında bulunan bezlerdeki salgılar sayesinde tırmaladıkları alanlara fenomen dediğimiz özel kokularını bulaştırıp bu bölgeleri işaretlemiş olurlar.
- Tırnaklarını hangi sıklıkla kesmeliyiz?
Kedimizin tırnakları ile ilgili rahatsızlıklarımız varsa onu da fazla üzmeden belli aralıklarla veteriner hekiminizin size öğreteceği şekilde uygun tırnak makasları ile tırnaklarını kesebilirsiniz.
- Tırnak kesmenin zararı var mıdır?
Dikkatli yapılan bir tırnak kesme işleminin kediye hiçbir zararı yoktur. Tırnak ekleminin alınması vb şeklinde yapılan operasyonlar kedinin mutluluğu ve doğasına aykırı olduğu için uygun değildir.
Köpekler tırnakları ile yürüyebilir
Köpekler kedilerden çok farklı olarak tırnaklarını içeriye gizleyemezler. O yüzden koşarken, yürürken tırnakları sürekli toprak, beton vb zeminlerde sürtünme sonucu körelir ve normal boyutlarında kalır. Aşağıda saydığımız durumlarda ise köpeklerin tırnakları aşırı uzayabilir;
* Hiç gezdirmeme veya çok nadir gezdirme
* Amerikan cocker gibi çok sık ve uzun tüylü ırklarda ayaklardaki tüyler nedeniyle tırnaklar gezdirilse bile yere değmediği için fazla uzayabilir.
* Diğer parmakların arkasında yukarıda kalan bizim başparmağımıza denk gelen parmakların bazen diğer ayak kemikleri ile bağlantısının olmaması ve bu yüzden yere basma sırasında boşta kalması nedeniyle bu tırnaklar uzayıp kıvrılıp zamanla parmağa saplanabilir.
* Sürekli çimenlik alanlarda gezdirme sonucu tırnaklar sert zemine basmadığı için aşınmaz.
Tırnakların yukarıda saydığımız nedenlerle aşırı uzaması sonucu ağrı ve yürüme güçlükleri oluşabilir. Veteriner hekiminize köpeğinizi götürdüğünüzde mutlaka tırnaklarını da kontrol etmesini hatırlatınız.
Köpeğinizin kaybolmaması için
Köpeğinizin kaybolmasını önlemek için;
* Köpeğinizi her zaman boynundan çıkaramayacağı sıkılıkta bir tasma ile gezdirin. Koşabileceği ve oynayabileceği park vb alanlarda bile elinizden geldiğince salmayıp uzamalı tasmalarla bağlıyken oynayın.
* Köpeğinizin tasmasında iyi niyetli birisinin bulması durumunda arayacağı bir telefon numarası, düşmeyecek şekilde bir künye veya kapsül içinde yazılı bulunsun.
* Köpeğinize mikroçip taktırın. Böylece bulan kişi bir veteriner kliniğine götürdüğünde bu mikroçipi okutup internetteki kayıtlardan size ulaşabilecektir. Aynı zamanda mikroçipli köpekler çalınma durumunda da bulunduğunda kolayca kimlik tespiti yapılacağı için sorunsuzca geri alınabilir.
* Köpeğin bulunduğu bahçeyi kaçamayacağı şekilde uygun çit veya duvarla kontrol altına alın.
* Aynı zamanda köpeğinizin bulunduğu alana birisinin girip köpeğinizi çalması ihtimaline karşı da koruma önlemleri alın. Unutmayın her köpekte bekçilik özelliği yoktur ve yabancıya kuyruk sallayan birçok köpek ırkı mevcuttur.
* Köpeğinizin özellikle eve bir misafir geldiğinde kapı açıldığında vb durumda evden kaçmasını engelleyecek önlemleri ihmal etmeyin.
* Köpeğinizin bulunduğu alanlara girip çıkan tüm görevlileri veya malzeme getirip götürenleri köpeğinizi kaçırmamaları için uyarın ve sık sık hatırlatma yapın.
Haftanın isimleri
Köpek: Ody- Mylo- Efecan- Enzo
Kedi: Giana- Trisha- Vivi- Feliz
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.