Kedilerin gebelik süresi 58-60 gün civarındadır. Kedinizin ilk çiftleştiği günden itibaren gebelik süresini hesaplayarak doğuma yakın haftayı tespit etmelisiniz. Özellikle doğumun yaklaştığı haftaya girdiğinizde gebe kedinizin kendini huzurlu hissettiği doğum yapacağı yuvasını benimsemiş olması gerekir. Kedinize seçtiğiniz doğum kutusunu onun istediği ve rahat ettiği yere koymalısınız. Doğumun başladığını kedinizin telaşından, arkasını yalamasından, karnında görünen sancılarından anlayabilirsiniz. Unutmayın her sancı silsilesinin arkasından bir yavru çıkmalıdır.
Öksüz kedi yavrusu
Sokakta öksüz bir yavru kedi bulduğunuz da onu yaşatmaya çalışırken dikkat etmeniz bir kaç önemli husus vardır. Öncelikle bu kedi yavruları çişlerini anneleri yaladığı zaman yaptıkları için bir tuvalet kağıdının çok az ıslatılarak cinsel organına sürtülmesi ile düzenli 3-4 saatte bir çişlerinin yaptırılması gerekir.
Beslenme ihtiyacında ise petshop ve kliniklerde hazır satılan bir kedi sütü maması(Cat milk) ve kedi biberonu kullanarak sorun aşılabilir.
Diğer bir önemli şart da yavrunun havluya sardığınız sıcak su torbalarının bulunduğu anne vücut ısısına yakın bir ortamı sağlayan, içinden çıkamayacağı fazla büyük olmayan kutularda tutulmasıdır.
Yavru kedilerin gözleri çapaklı kalmamlı ve çok kısa süre bile çapaklanıp kapalı durmamalıdır. Gözlerde çapaklanmada çay değil kaynamış soğumuş su kullanılmalıdır.
Guineapig ve tavşanlar için tahıl karışım
Guineapig ve tavşanın beslenmesinde doğal gıdaları seçerseniz her zaman sağlığı açısından ona destek olmuş olursunuz. Özellikle hazır paket yemlerde bulunan çeşitli şekillerdeki cips, corn flakes benzeri renkli içerikler kilo almada etken olur ve hayvanların bunlara ihtiyacı yoktur. En iyi hazırlanmış tahıl, bakliyat karışımında bile çok fazla vermek kilo nedenidir. Mamam kabına her gün bir hayvana bir avuç koymak ve bitirmeden yenilememek iyi bir çözümdür.
Haftanın isimleri
Köpek: Özüm- Koço- Düğme- Paçi
Kedi: Kato- Dilber- Arsız- Kopça