Ankara kedisi mi? Van kedisi mi?
Gerçekte: Ankara kedileri tekir dahil her renkten olabilir. Ankara kedisini belirleyen ana özellik beyaz olması değil, vücudunun ve tüylerinin kendine özel zarif yapısıdır. Beyaz olanları da vardır ve bunlar ise beyaz kedi özelliği olarak iki ayrı renk göz olabilir. Ama bu Ankara kedilerinin ana özelliği değildir.
Van kedilerinin ana rengi ise kafa üstü, ense ve kulaklarda ve kuyrukta bazen de sırtta değişik boyutlarda sarı alaca renkli olmasıdır. Aynı bölgelerde sarı dışında, siyah, sarının her tonu yada sarı, siyah alaca renkler de Van kedisinin safkanlarında görülebilir. Yine Van kedisinin nadir de olsa beyaz renkli olanlarında Ankara kedisi gibi farklı renkli göz rengi özelliği olabilir. Van kedilerinin de kendilerine has tüy ve vücut yapıları vardır. Sanırım sayfamızdaki her iki ırka ait örnek fotoğraflar verdiğim bu bilgiler konusunda sizi daha iyi aydınlatacaktır.
Kemirgenlerde kafes temizliği
Kemirgen dediğimiz Guinea pig Tavşan Hamster gib evcil hayvanlarımızın kafes temizliğini ihmal etmemelisiniz. Kafes temizliğinde deterjan kullanmak risklidir. Eğer çok mecbur kalır da kullanırsak çok iyi bir şekilde durulamalıyız. Çünkü bu hayvanlar kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlıdırlar. Temizleme sonrası en güzel altık ambalajlı sıkıştırılmış olarak satılan veya özel planyadan geçmiş ağaç talaşıdır. Kemirgenleriniz yaşadığı alandaki ıslanan talaşlarını hemen değiştirmelisiniz. Nemli, ıslak ve dışkı ile kirlenmiş altlık hastalık için birincil etkendir.
Guinea pigler başta olmak üzere kafesinin bakımı geciktirilen kemirgenlerde amonyak zehirlenmesi görülebilir ve bu yüzden evcil hayvanınızı kaybedebilirsiniz.
Tabana düşen sebze ve meyveleri bekleyip tüketirlerse çürüme veya küflenme nedeni ile zehirlenme ve ishaller görülebilir.
Kafesler haftada 1-2 defa temizlenmelidir.
Muhabbet kuşlarının kanat tüylerini kesmeyin
Köpeklerde diş ve ağız problemleri
Köpek ve kedilerde özellikle ileri yaşlarda ağız kokusu problemi oluşabilir. Ayrıca diş eti kanaması, salya ve iştahsızlıkta görülebilir. Bunun nedeni çoğu zaman beslenme hatalarıdır. Ağızda kokuyla belirti gösteren rahatsızlıklar daha çok yumuşak gıdalarla beslenme, ırksal özellikler ve bazı enfeksiyon hastalıklardır. Ağzında koku olan köpek ve kedilerin en kısa sürede Veteriner Hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir. Geç kalındığında dişlerde oluşan diş taşları (tartar) diş eti ve diş arasına ilerleyerek dişlerin erken yaşta dökülmesine, diş eti iltihaplarına (gingivitis), diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca bazen dişlerde ağrı vb nedeniyle beslenme güçlüğü zayıf düşme de görülebilir.
Bu sorunu önlemek için:
Özellikle köpeklerde sert gıdalarla (profesyonel kuru mama) beslenmesi, köpeklerin kemirebileceği diş ipi, deri kemikler vb malzemelerle dişlerin sağlamlaşmasını ve diş üzerine yemek artıklarının birikmesini önlemek.
Veteriner hekiminize düzenli kontrole götürmek ve eğer hekim gerek görürse diş taşlarının uygun yöntemlerle 3-6 ay aralıklarla temizlenmesi.
Yine Hekiminiz gerekli görürse size vereceği uygun diş fırçası ve diş macunları ile dişlerin insanlarda olduğu gibi düzenli fırçalanması.
HAFTANIN İSİMLERİ
Köpek: Andro- Dody- Koko- Belly- Joy
Kedi: Keedoo- Mico- Kekik- Osiris- Bıyık
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.