• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Muhabbet kuşlarını evde serbest bırakabilir miyiz?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30 Temmuz 2015, 16:53
Muhabbet kuşlarını genelde yavru olarak alır ve bir kafesle evimize getiririz. Yeni alınan muhabbet kuşunun kanat ve kuyruk tüyleri henüz uçabilecek kadar uzamamıştır. O yüzden tüyleri iyice gelişip uzayana kadar kuşumuzu kafesinde tutmalıyız. Bu arada çok sakin hareketlerle elinize çıkmaya veya yine elinizden yem yemeyi öğretebilirsiniz. En az 4-5 ay geçtikten sonra artık tüylerini tamamladığına emin olduğumuz ve elimize gelmeye alışmış kuşumuzu artık günün özellikle ortalarına denk gelen saatlerde yaşadığı odaya salabiliriz. Ama dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır; İlk salışlarınızda sadece kafesin kapısını açık bırakmalısınız, böylece kendisi çıkıp geriye dönebilir. Siz odada değilken yalnız ve serbest bırakmamaya çalışın. En önemlisi de iyice elinize alışmamış bir kuşu odaya salarak sonrada yakalamak için uğraşıp evcilleşecek kuşunuzun iyice korkmasına ve evcilleşmemesine neden olmayın.

Kedi, oynadıkça sağlıklı kalır

Sürekli ev içinde barınma kedi için kötü bir yaşama ortamı değildir. Kediler için hayatlarındaki en önemli ihtiyaçları olan düzenli beslenme, tuvaletini yapabileceği bir kum ve rahat huzurlu uyuyabileceği veya güneşlenebileceği birkaç köşe yeterlidir. Ama yine de özellikle tek beslenen kedilerde stresini atması, egzersiz yapıp kilo almaması ve kendini iyi hissetmesi için oyun şarttır. Ev ortamında ise bunun için en güzel seçenek çeşitli oyuncaklar ve tırmalama platformlarıdır. Oyuncak dediğimizde fare şeklinde tüylü, hafif toplar, olta gibi sopa ucunda tüy ve benzerinden yapılmış sizin oynatabileceğiniz şekilde olanlar, delikli içine mama koyup çıkarmak için oyalandığı, lazer ışığı şeklinde vb bir çok seçenek vardır. Bu oyuncaklarının hepsini birden kedinizin önüne koymayıp değiştirerek kullanırsanız çok daha meraklı ve ilgili olduğunu göreceksiniz. Tırmalama platformları ise değişik boylarda kedilerin üzerinde hem tırnaklarını bileyebileceği hem de yuvarlanıp oynayabileceği parçalardır.

Hamsterlar ağzında besin depolayabilir


Hamsterların doğadaki hemcinsleri de kafeslerde yaşayan türleri de onlara verdiğiniz her türlü gıdayı ağızlarının yan taraflarındaki keselere sıkıştırıp yuvalarına götürme ve orada depolama eğilimindedir. Doğada yaşayan hamster türlerinin bazılarını yuvalarında onlarca kilo tahıl depoladıkları görülmüştür. Evlerimizdeki bu dostlarımızdan bazılarının bu olayı abarttığını fark ettiğimizde ona yeni yem koymayı kesmeliyiz. Böylece yuvasına taşıdıklarını tüketmeye başlayacaktır. Daha sonra da yemini azar azar verip, yuvasındaki stoklarını erittikçe takviye etmeliyiz. Ağızlarında topladıkları besinleri uzun süre tuttukları zaman bu besinlerde kokuşma ve bozulma oluşabilir ve bu da çok tehlikeli bir durumdur.

Haftanın isimleri

Köpek: Rada -Merry- Kavun- Brandy- Rasta
Kedi: Spark- Pırsık- Mırmır- Yılgın- Eciş

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.