ŞAFAK İNCE
Yeni Asır, Türk basın tarihinde hep "ilklerle" damgasını vurdu. İlk rotatif, ilk ofset, ilk telefon, ilk faksmile, ilk flaşlı fotoğraf makinası hatta ilk Latin harflerini Yeni Asır kullandı, habercilik dilini değiştirdi. Basın sektörünü ilk kez bilgisayar teknolojisiyle tanıştırıp, rakipleriyle arasında kapanmayacak fark yaratan Yeni Asır her gün, ilk gün heyecanıyla okuyucularıyla buluşuyor, 119'uncu yaşını okuyucularıyla birlikte gururla kutluyor.
SELANİK'TE BAŞLADI
Tarihin tanığı Yeni Asır, ilk kez 19 Ağustos 1895 yılında Selanik'te Hamidiye Mektebi Sanayi Matbaası'nda "Asır" adıyla Abdurrahman Nafiz, oğlu Fazlı Necip ve yeğeni Abdurrahman Arif Bilgin tarafından yayınlandı. 22 Temmuz 1908 Çarşamba günü "Asır Gazetesi", 2. Meşrutiyet'in ilan edileceğini haber verdiği sayısı ile "Yeni Asır" olarak çıkmaya başladı. 23 Ağustos 1908 yılında yani Harf Devrimi'nden 20 yıl önce Osmanlıca olan logonun altında Latin harfleriyle "Yeni Asır" yazıldı. İlk renkli basımı ise 23 Temmuz 1909 tarihli sayısında gerçekleşti.
Birinci Balkan Savaşı döneminde Yunanistan tarafından Selanik'in alınması Yeni Asır için de bir başka dönemin başlangıcı oldu. İşgalin 2. gününde Yeni Asır kapatıldı. Abdurrahman Arif ile Ahmet Atıf tutuklandı. Ancak gazete 3 ay sonra yeniden yayın hayatına geçti. 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesine 1 yıl kala Selanik'te Türk mahalleleri ateşe verildi. Bu yangında Yeni Asır, matbaası tamamen yanmasına karşın yayın hayatını sürdürmeyi başardı. 24 Ağustos 1924 tarihinde Yeni Asır, Selanik'te son kez çıktı.
EGE'NİN LİDERİ OLDU
Aynı yıl Ali Şevket ile kardeşi Mehmet Behzat, Yeni Asır'ı demokrasinin beşiği İzmir'e taşıdı, hatta o günün zorlu koşullarına rağmen günün ileri teknolojisi kabul edilen dizel motorlu baskı tesisi de kazandırıldı. Yeni Asır, sadece İzmir'in değil Ege'nin de sesi oldu.
Harf Devrimi'nden 20 yıl önce Latin harfleriyle "Yeni Asır" olarak çıkan gazetemiz, yine Harf Devrimi'nin uygulandığı 9 Ağustos 1928 tarihinden 6 ay önce de Türk alfabesiyle basıldı. Yeni Asır 14 Mayıs 1930'da dönemin modern baskı tesislerinden olan "Rotatif"e geçti. Ali Şevket Bilgin, "Yeni Asır, milletin malı" diyerek yayın politikasını net olarak ortaya koydu. 2. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisine karşın ayakta kalan Yeni Asır, okuyucularına her gün gelişmeleri aktardı. Çok partili hayatın yılmaz savunucusu olan Yeni Asır, 1960 ihtilalinin sancılı dönemini geride bırakarak Ege Bölgesi'nin lider gazetesi oldu.
Yeni Asır, 1967 yılında baskı tekniğiyle öne geçti. Ofset baskı tesisi Yeni Asır'ın teknolojiyi bir kez daha yakından takip ettiğinin göstergesi oldu. Yeni sistem, bilgisayar destekli basımın da ilk adımı oldu. 1977 yılında ekranlı, terminalli dizgiye geçildi. Yeni Asır'ın durmayan yükselişi ile tiraj 120 binleri buldu. Yeni Asır'ın teknolojik devrimleri hiç hız kesmedi. 2000 yılında internet sitesini de hayata geçiren Yeni Asır, 2008 yılında Turkuvaz Medya Grubu'na geçti. Halen Ege'nin 1 numaralı gazetesi olan Yeni Asır, bugün Türkiye'de tarihin en güvenilir ve tarihin en eski tanığı olarak her gün, ilk günün heyecanıyla okuyucularıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor.
YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ
19, 20 ve 21. yüzyılın tanığı olan Yeni Asır, ilk kez 117 yıl önce okuyucularıyla buluştu. Yayın hayatı boyunca ilklere imza atmayı gelenek hale getirdi. Harf devriminden 20 yıl önce Latin harflerini kullandı. Ulu önder Atatürk ve devrimleri ile çok partili hayatı ve özellikle de demokrasiyi cesurca savundu. Ekonomik krizlere meydan okudu, hep halkın yanında yer aldı. İlk renkli baskıyı gerçekleştirdi, ilk rotatifi, ilk ofset baskıyı Yeni Asır hayata geçirdi. Flaşlı fotoğraf makinasını ilk kullanan, ilk küçük ilan, ilk resimli ilan, ilk röportajları veren Yeni Asır ayrıca ilk özel dağıtım ekibini de kurdu. Bilgisayar teknolojisini basın hayatına uygulayarak Avrupa, Amerika ve Japonya'ya kadar bir çok uluslararası yayın kuruluşuna örnek oldu. Haber dilinde kullanılan "Miştir" eki yerini Yeni Asır ile "Di"li geçmiş zaman ekine bıraktı.