“Türkiye’ye geri dönün”
DEÜ’de kendisi için düzenlenen Onur Günü’ne katılan Nobelli bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlere, “Türkiye gelişti. Benim yaptığımı yapmayın. Yurt dışına çıkın ama geri dönün” dedi
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 14 Mayıs 2016 13:57
- Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2016 23:27
KADİR KEMALOĞLU
Nobel Kimya Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü'nde kendisi için düzenlenen "Onur Günü"ne katıldı. Prof. Dr. Sancar, bir öğrencinin "Eğitim için yurt dışına gitmek şart mı?" sorusu üzerine Türkiye'nin bilimde geldiği nokta ile ilgili çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Sancar, "Tabii ki, yurt dışına çıkın. Oradaki olanaklardan faydalanın. Ancak benim yaptığımı yapmayın. Siz Türkiye'ye dönün. Türkiye'de imkanlar gelişti. Türkiye'de de rahatlıkla bilim yapabilirsiniz" dedi.
Çalışmasını anlattı
"Onur Günü"nde Sancar'ın adı, kuruluşunda katkısının bulunduğu enstitünün oditoryum salonuna verildi. İBGİzmir Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk ile bir basın toplantısı düzenleyen Sancar, ardından öğrencilerle konferansta buluşarak Nobel sunumu yaptı. Nobel ödülü almasını sağlayan DNA onarım çalışmasıyla ilgili bilgi veren Sancar, geliştirdiği uygulamanın ilaç sektöründe 10 yıl içinde uygulanacağını dile getirerek, "Kanser tedavisine yaklaşımımız oldukça değişecek" dedi. DNA onarımının kanseri önlemekte önemli bir mekanizma olduğunu dile getiren Sancar, "Kanserin en büyük sebebi sigara içmektir. Sigara içerseniz benim DNA onarımı onunla başa çıkamaz, kanser olursunuz. DNA onarımı birçok kanser ilacının DNA tahribatını onarır. Kanser hücrelerini yok etmede daha etkili olması için çalışıyoruz" dedi.
Anıtkabir'e bağışlayacak
Ödülünü aldığı ikinci gün, bu ödülü Anıtkabir'e bağışlama kararını aldığını belirten Sancar, "Ben Atatürk'ün yaptığı devrimlerin ve Cumhuriyet'in çocuğuyum. Beni yetiştiren köy enstitüsü mezunlarıdır. Mardin Lisesi, İstanbul Tıp Fakültesi'dir. Bu ödül Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in ödülüdür. Ona aittir o nedenle buraya vermeye karar verdim" diye konuştu.
"Politika yapmayın"
Gençlere tavsiyelerde bulunan Sancar, "Atatürk hakkında çok kitap okudum. Aklımda kalan tek şey var. Sakarya Savaşı, Viyana bozgunundan sonra dönüm noktası olan savaştır. Sakarya Savaşı'ndan sonra batıyı yendik Türkiye'yi kurduk. İstiklal Savaşı'nın en yoğun günlerinde bile Atatürk eğitime önem veriyor ve 'Cumhur'u yaşatmak için eğitim lazım' diyordu. Cumhuriyeti kurmak kolay ama yaşatmak için eğitim lazım. Tavsiyem, gözünüzü seveyim ilkokuldan üniversiteye kadar politika ile uğraşmayın. Günlük işler ile uğraşmayın, bilim yapın" dedi.
Öğrenciye yanıt verdi
Bir öğrencinin "Yurt dışında eğitim almamımız şart mı?" sorusuna cevap veren Sancar, "Elbette yurt dışına çıkmanız gerekir. Oradaki olanakları görmeniz gerekir. Ancak, benim yaptığımı yapmayın. Siz Türkiye'ye geri dönün. Türkiye'de imkanlar arttı. Türkiye'de de rahatlıkla bilim yapabilirsiniz" dedi.
Sunumunda İngilizce konuşan Aziz Sancar'ın açıklamalarını, Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Türkçe'ye çevirdi. Etkinliğin ilk bölümüne Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.
ÖĞRENCİ MERKEZİNE DE İSMİ VERİLECEK
Nevvar Salih İşgören Vakfı, DEÜ ile merhum Nevvar-Salih İşgören çiftinin adını taşıyan yeni bir "Kök Hücre ve Gen Tedavi Merkezi" konusunda işbirliği yapacak. Nevvar Salih İşgören Vakfı Başkanı Mustafa Ökmen, 11 bin metrekare alanda faaliyet gösterecek öğrenci merkezine, Prof. Dr. Aziz Sancar Öğrenci Yaşam Kompleksi adını vereceklerini açıkladı.
Sancar'a Aydın'dan incir sürprizi
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, 'Aydın İnciri'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili'ni, Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'a ithaf etti. Ülken, oditoryum salonunun açılışında, Sancar'a, coğrafi işaret belgesini sundu. "İzmir inciri" demişti Sancar, geçtiğimiz Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti sırasında "En çok Ankara simidi ve İzmir incirini özledim" demişti. Bunun üzerine Aydınlılar, incirin asıl vatanının Aydın olduğunu belirtmişlerdi. Bunun üzerine Sancar, "Aydın'ın incirinin dünyanın en iyi inciri olduğunu bildiğim halde Avrupalıların yaptığı yanılgıya düşüp, "İzmir inciri" dedim. Sanırım ihracat İzmir Limanı'ndan yapıldığı için Avrupalılar İzmir'de üretiliyor yanılgısına düşmüşler. Ben de alışkanlık nedeniyle öyle dedim. Mayıs ayında Türkiye'ye gelmeyi istiyorum. İnşallah, o zaman Aydın inciri yer ve Aydın inciri derim" açıklamasında bulunmuştu. Törende ikram Dün gerçekleştirilen törende AYTO Başkanı Ülken, Sancar'a 'Aydın İnciri'ni ikram ederek, Aydın İnciri Coğrafi İşaret Tescili'ni ithaf etti. Geçtiğimiz Şubat ayında "Aydın İnciri"nin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilinin tamamlandığını belirten Ülken, "Nobel almanın yolunun sadece bilimsel ve akademik çalışmayla olmayacağını, bunun için insani değerler, mütevazilik, sorgulama kültürü kısacası 'adam gibi adam' olmak gerektiğini hocamız hepimize öğretti. AB Coğrafi İşaret Tescili'ni kendisine ithaf ederek onun bu başarısı karşısında şükranlarımızı iletmek istedik diye konuştu.