NASA, Kızıl Gezegen'de Ağustos 2012'den bu yana veri toplayan Curiosity keşif aracının son bulgularını paylaştı. Buna göre, Mars'ın Gale Krateri'nden alınan numunelerde organik maddelere rastlandı. Bilim insanları, Mars'ta 2012'den bu yana incelemeler yapan Curiosity keşif aracı tarafından Gale Krateri'nin tabanındaki yaklaşık 3.5 milyar yıllık kayalıkta organik maddeler bulunduğunu açıkladı.
'YAŞAM BELİRTİLERİ'
Araştırmacılar, Mars'ta bulunan organik maddelerin, eski bir yaşam kanıtı, yaşam için bir besin kaynağı ya da yaşam yerine var olan başka bir şey olarak değerlendirilebileceğini belirtti. NASA'nın Kaliforniya'daki laboratuvarından Ashwin Vasavada, "Eğer herhangi bir zamanda yaşam olduysa, gelecekteki misyonlarla eski yaşam belirtilerini bulabilme şansı yükseldi" dedi. Diğer yandan, Curiosity, Mars atmosferindeki mevsimsel metan artışlarını da doğruladı.
HAYAL KIRIKLIĞI MI?
Araştırmacılar, biyolojik bir kaynağı göz ardı edemeyeceklerini belirtti. Ancak bu bulgular yine de bir 'yaşam belirtisi' anlamına gelmiyor.
Bununla beraber, bulguları inceleyen bilim adamları da büyük bir ihtimalle kayanın yaşıyla hemen hemen eş değer dönemde bir yaşam olabileceğini ifade ediyor. Bütün bu açıklamalarla birlikte hayal kırıklığı da yaşayan uzay bilimciler, "Uzaylıları teğet geçmiş olabiliriz" yorumunu yaptı. Yine de bu yeni bulgular, Mars'ta yaşam ihtimalini araştırmaya devam etmek için oldukça yeterli. Belki önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Curiosity Mars'ı kazdıkça uzaylılara daha da yaklaşabiliriz.