İzmir Çeşme’de kötü koku kâbusu
İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de koku sorunu patlak verdi. Şifne Mahallesi’ndeki dereden gelen pis ve ağır koku vatandaşı isyan ettirdi. Bölge sakinleri, “Bu rezilliği bitirin” dedi.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 26 Haziran 2019 09:07
Çeşme'deki Bahçelaki Deresi'ndeki pislik ve ağır koku, Şifne Mahallesi'ndeki vatandaşları isyan ettirdi. Gündüz kokudan, gece de sineklerden evden çıkamaz hale geldiklerini dile getiren Şifne Mahallesi sakinleri, "Bu sorun yaklaşık 10 yıl önce başladı. Reisdere'nin arıtma sularına şimdi de TOKİ'nin suları eklenince Şifne'de yaşayamaz hale geldik. Yetkililer bu soruna bir an önce çözüm bulsunlar" diyerek tepkilerini dile getirdiler. İZSU'yu göreve davet eden çevre sakinleri, "Burada yaşananlar toplumsal bir yara haline geldi. Yüzlerce aile mağdur durumda. Bu iş İZSU'nun yapacağı sağlıklı bir çalışma ile çözülür. Bizler yazlıkçı olarak kendi evimizin balkonunda oturamıyoruz. Hem sinek hem de koku, yaz tatilini çekilmez bir hale getiriyor. Çocuklarımız her an hastalık kapma riski ile karşı karşıya. Yetkililer lütfen bu konuyu bir an önce çözüme kavuştursunlar. Termal suları ile ünlü Şifne'nin bu görüntü ile anılması Çeşme turizmi adına çok üzücü" diye aktardı. Şifne Mahallesi Muhtarı Hasan Ovalı, "Toki konutları yapıldıktan sonra bölge nüfusu arttı ve koku da artmaya başladı. Arıtma çalışmıyor. Pis sular arıtılmadan dereye veriliyor. Bu da koku ve sineğe neden oluyor. Dereden geçen atık su denize dökülüyor. Vatandaşlarımız kapısının önüne bile çıkamıyor. Sinek ve kokudan bıktık. Yaz aylarında kapı ve pencere açamıyoruz. Kapıları ve penceleri açamıyoruz. Dereden akan pis suyun mahallemizin içinden geçmesini istemiyorum. Nasıl yapacaklarsa bu soruna bir çözüm bulsunlar. Koku ve sinekten bıktık. Reisdere Mahallesi'den gelen atıksu temizleniyor ama zaman zaman kokuya neden olabiliyor. Çeşme'ye gelen ve bu bölgeden geçen turistler de rahatsız oluyor. Bu kirlilik turizmi potansiyelini düşürüyor. Mahallemiz'de genelde Çeşme'nin yerli halkı oturuyor" diye konuştu.
'BURNUMUZU TIKIYORUZ'
62 yaşındaki emekli Zeki Tekin, "Doğma büyüme buralıyım. Toki konutlarına yerleşim başladıktan sonra 2-3 yıldan beri koku olmaya başladı. Nüfusun artmasına bağlı olarak kirlilik de arttı. Arıtma var diyorlar ama bence arıtma olsa bu kadar ağır koku olmaz. Daha önceden dere hiç kokmazdı. 2-3 senedir yerleşim başlayınca siyah köpüklü pis sular akmaya başladı. O sular denize dökülüyor. Denize dökülen yerde de denize girmek mümkün değil. Bir bölge sakini olarak sorunun bir önce çözülmesini istiyorum. Deniz kirletenlere daha büyük yaptırımları olmalı. Derenin bulunduğu yere yanaşmak ve yanından geçmek mümkün değil" dedi. 39 yaşındaki kuaför Ferhat Tezcan, "Doğma büyüme Çeşmeliyim. TOKİ konutları yapıldıktan sonra kanalizasyon çalışması yapıldı. Kanalizasyon suyu arıtıldıktan sonra açıktan dereye akıtılıyor. Bu atıksu balçıkla beraber denize gidiyor. Koku ve sinek yapıyor. Kokudan derenin yanından geçemiyoruz. Atık suyu arıtıldıktan sonra borularla denize atılsa daha iyi olur. Bildiğim kadarıyla dereden akan su pis değil ancak koku yapıyor" dedi. İstanbul'dan Çeşme'ye tatil için gelen Burcu Tekin, "Kötü koku yüzünden kiraladığımız evde pencere açamıyoruz. Tatilimiz resmen rezil oldu" ifadelerini kullandı.
Egeli Sabah