ŞENOL KANTÜRK
İzmir Ticaret Odası tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen İzmir Girişimcilik Zirvesi, dünya çapında başarılı çalışmalar yapan İzmirli iki önemli girişimciyi buluşturdu. Eczacıbaşı ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı Ayşegül İldeniz ile Amerika'da yaşayan ve yaşlanmayı tersine çeviren çalışmalar yapan İzmir'in efsane belediye başkanlarından Osman Kibar'ın torunu Osman Kibar, devrim niteliğindeki çalışmaları anlattı.
KELLİĞE ÇÖZÜM BULUNDU
ABD'li biyoteknoloji şirketi Samumed'in kurucusu ve CEO'su Osman Kibar, geliştirdikleri ilaçlar sayesinde kanser, kıkırdak, kemik, felç gibi hastalıkları iyileştirdiklerini, kellik sorununa çözüm bulduklarını, şirketin amacının sağlıklı yaşam süresini artırmak olduğunu söyledi. Kibar, insanların ömürlerini daha sağlıklı geçirmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Doğada yeniden gençleşmenin mümkün olduğunu vurgulayan Kibar, sentetik, doğada bulunmayan moleküller yaptıklarını, hastalıklı dokuya o ilacı ulaştırarak istedikleri kök hücrenin ayarını düzeltebildiklerini, dokunun yeniden sağlıklı üretilmesini sağladıklarını vurguladı.
HASTALIĞI YOK EDİYOR
Kibar, 15'e yakın farklı dokuda deneyler yaptıklarını, kanserin büyümesini ve kanseri yok eden ilaç yaptıklarını, 11 hastadan 9'unun kanserinin bu ilaçlarla yok olduğunu kaydetti. Kellik, kırışıklık, alzaymır gibi konularda da ilaç ve losyon geliştirdiklerini kaydeden Kibar, henüz insan deneyleri yapmadıkları ama hayvanlar üzerinde başarılı oldukları felç, sedef, görme kaybı gibi konularda da çalışmaları bulunduğunu belirtti.
15 GÜN ÖMRÜNÜN KALDIĞINI SÖYLEDİLER
Osman Kibar, "Biz kanserde mutasyonu yok etmiyoruz. Zaten istesek de bunu yapamayız. Biz, o mutasyonun kansere dönüşmesini engelliyoruz. Kişi ilacı ömür boyu alırsa hiçbir zaman kanser geriye gelmiyor. Biz hiçbir tedavinin çalışmadığı hastalarla çalışıyoruz. Örneğin 38 yaşında pankreas kanseri kadını '15 günün kaldı' diye evine göndermişler. Bizim ilacı alalı 18 ay oldu. Şu anda 55-60 kilo. Normal hayatına dönmüş durumda" dedi.
ŞİRKETİNİN PİYASA DEĞERİ: 15 MİLYAR $
İZMİR doğumlu, 46 yaşındaki Osman Kibar, Robert Koleji mezunu. Daha sonra ABD, Kaliforniya'ya giden ve eğitim hayatına Pomona Koleji'nde devam eden Kibar, burada matematik Caltech'te mühendislik ve UC San Diego'da biofotonik eğitimi aldı, lisans üstü eğitimi sırasında da bio-teknoloji firması Gennoptix'i kurdu.
DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK
Novartis, bu firmayı 2011'de 470 milyon dolara satın aldı. Ayrıca Kibar, kurduğu bir başka elektronik şirketini de Intel'e sattı. Okuldan ayrılan Osman Kibar, New York'a taşındı ve burada yeni teknoloji girişimlerini takip eden Pequot Capital firmasında çalışmaya başladı. San Diego'ya geri dönmeye karar veren Osman Kibar, havaalanında karşılaştığı eski dostu Cevdet Samikoğlu'na dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklanacak iş planının detaylarını anlattı. Samikoğlu şirketi kurabilmesi için ona 3.5 milyon dolarlık yatırım sağladı. Şirkete İntherix adını veren Kibar, Pfizer ile girdiği hukuk mücadelesini kazandıktan sonra firmanın adını Samumed olarak değiştirdi. Osman Kibar'ın kurduğu Samumed 15 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Kibar, en zengin 100 Türk'ün sıralandığı "Forbes 100"de servetini 800 milyon dolar artırarak 2,8 milyar dolara çıkarmış ve Forbes 100'de dördüncü sıraya yükselmişti.
KÖRLÜK GERİ ÇEVRİLECEK
OSMAN Kibar, "Körlüğü geriye çevirebiliyoruz. Bu deneyde, gözün kenarına iğne yapılan hayvanlar yeniden görmeye başladı. Kellik ilacını sürdüğünüzde saçlarınız yeniden, 20'li yaşlardaki rengiyle çıkıyor. Bir diğer program Alzheimer önlenmesi hafızanın geri gelmesi. İlaçlarımızla kişinin hafızası 20'li yaşlardaki seviyeye geliyor. 2-3 yıl içinde ilaçlarımızı piyasaya süreceğiz" dedi.
FORBES'IN KAPAĞINDA BİR TÜRK
AMERİKAN ekonomi dergisi Forbes 2016 yılında, Samumed'in kurucusu ve CEO'su iş adamı Osman Kibar'ı, dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alıp haberini kapağından yayınladı.
DEĞİŞİM GEREKİYOR. HEM DE ACİL...
ECZACIBAŞI ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı Ayşegül İldeniz, inovasyonun yenilik, hiç durmadan bir şeyleri değiştirmek anlamına geldiğini belirterek, aynı insanlarla, aynı yöntemlerle, aynı çevreyle farklı sonuç elde edilemeyeceğini söyledi. Şirketlerin bir ömrü olduğunu, 1950'lerde 60 yıl civarında olan şirketlerin ortalama ömrünün giderek düştüğünü kaydeden İldeniz, "Sadece değişebilen şirketler, kurumlar var olabilecek. Bu bağlamda inovasyon değişim, yenileşme demektir. Ya etrafınızdaki insanları ya çevreyi ya da iş biçiminizi acil şekilde değiştirmenizi gerektiren sinyal demektir inovasyon" diye konuştu. İldeniz, gelecekte sensör teknolojisi, yapay zeka, sanal ya da çoklu gerçeklik kavramlarının yoğun olacağını, insanların kullanacakları araçlar sayesinde hiç bilmedikleri şeyleri doğru şekilde yapabileceğini söyledi.
İZMİR, İNOVASYONUN BAŞKENTİ OLACAK
İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in girişimcilik ve inovasyon için yatırım yapılacak en doğru kent olduğunu söylerken, "İZTO olarak inovasyon ve girişimciliğin İzmir'de önünün açılması önem verdiğimiz en büyük projemiz. Bu hedefle İzmir'in bu alanlarda lider kent olmasında öncülük yapmak istiyoruz. İzmir yaşamak kadar, üretmenin de keyifli olduğu inovasyon ve girişimcilik için en uygun kent. Bu zirvenin İzmir'de düzenlenmesinin anlamı çok büyük. İzmir'i girişimciliğin ve inovasyonun başkenti olarak konumlandırdığımız takdirde, büyük bir ekonomik değişim yaşanacağını hepimiz görüyor ve biliyoruz" dedi.