Yaklaşık 500 yıl önce İspanya'dan kaçarak Tire'ye yerleşen Yahudilerin, İzmir Tire halkına tanıtıp sevdirdiği "Sübye şerbeti", modern içeceklere yenik düşmemeye çalışıyor. Kurutulmuş kavun çekirdeğinden yapılan ve şifa kaynağı olarak bilinen "Sübye şerbetini", Tire'de Atatürk caddesindeki seyyar tezgahında satışa sunan tek kişi 56 yaşındaki Zeynel Tireli... Baba mesleğini "yok olmasın" diye ısrarla sürdürdüğünü belirten Tireli, "Bardağını iki liradan satıyoruz. Oldukça zahmetli bir yapım aşaması var. Kıymetini bilen bazı müşterilerim pet şişelerde toptan alıp evine götürüyor" dedi. İshal, kabızlık ve uyku problemleri gibi sağlık sorunlarını giderdiği bilinen tarihi şerbetin hazırlanışı ise bir hayli zahmetli. Yaz aylarında kurutulan kavun çekirdekleri, bir miktar şekerle tahta havanda dövülerek toz haline getiriliyor.
HER DERDE DEVA
Neredeyse macun haline gelen karışım, tülbent benzeri seyrek dokunmuş bir beze sarılarak yaklaşık 12 saat su içinde bekletiliyor. Elde edilen şerbetin en geç iki gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Sübye, düzenli olarak kullanıldığında kısa sürede sindirim sistemini dengeliyor ve kolon kanserine karşı doğal koruma sağlıyor.
NADİR UYSAL