Sevilen ve faydalı tatlılardan biri olan aşure geçmişten günümüze yapılan bir tatlıdır. Aşure nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı gündemde çok sık araştırılır. İşte merak edilen aşure tarifi…
Özellikle aşure ayında pişirilen aşurenin yapılışı emek ister. Sizler için pratik hazırlanan ve sağlığa yararlı olan aşure tarifini derledik.
15.yüzyılda süzülerek veya sütlü olarak da pişirilen aşurenin ne zaman pişirilmeye başlandığı bilinmemektedir. Nuh Peygamber'in Muharrem ayının 10. Gününde son kalan bütün tahılları birleştirerek pişirttiği tatlı yiyeceğin gemide bulunanlara pay edildikten sonra tufanın dindiği ve kara parçasına ulaşıldığı rivayet edilir.
Aşuren eskiden tekkelerde de pişirilen bir tatlıdır. Tasavvufa göre insan da aşure malzemeleri gibi önceleri çiğdir kazana girer pişer, olgunlaşır, sonra durulup Yaradan'a teslim olur.
Aşure günümüzde de milli tatlılarımızın en sevileni olup ülkemizin her yöresinde pişirilip dağıtılmaktadır. Aşure gayrimüslimlerin oruç dönemlerinde yedikleri besinler arasında da yer alır.
Malzemeler:
-3 su bardağı toz şeker
-2 çorba kaşığı pirinç
-1 su bardağı nohut
-yarım su bardağı kuru fasulye
-2 su bardağı aşurelik buğday
-3 çorba kaşığı İzmir üzümü
-2 çorba kaşığı kuş üzümü
-4-5 adet ince kıyılmış kuru kayısı
-1 çorba kaşığı limon/portakal kabuğu rendesi
-1 tutam tuz
-5 tane ince kıyılmış ve sıcak suda beklemiş kuru incir
-2 çorba kaşığı gülsuyu
-15 su bardağı su
-yarım su bardağı ceviz içi
-yarım su bardağı fındık
-yarım su bardağı badem
-mevsimiyse 3 çorba kaşığı nar
-yeterince tarçın
Yapılışı:
Akşamdan fasulye ve nohudu ayrı ayrı ıslatın, sabah yumuşayana kadar kaynatın. Aşurelik buğdayı gece bol suyla bir taşım kaynatıp ağzını kapatın.
Büyükçe bir tencereye geceden haşladığınız yarmayı suyuyla beraber koyun, üzerine 15 su bardağı suyu koyup altını açın. Pirinci de ilave edin, yarma iyice yumuşamaya başlayınca nohudu, kuş üzümünü, İzmir üzümünü de koyup pişirmeye devam edin. Ardından şekerini koyun, eğer şeker yetersiz gelirse ağız tadınıza göre şeker ilave edin. Dolmalık fıstığı, kayısıyı, limon/portakal kabuğu rendesini de koyup biraz daha kaynatın.
Son olarak yarım bardağın yarısı kadar cevizi, bademi, nohudu ve gülsuyunu da ilave edip 1 taşım kaynatın. Sonra kararmasın diye suyunu süzdüğünüz incirleri de koyup karıştırın. Kaselere koyun, üzerini badem, ceviz, fındık, susam, nar ve tarçınla süsleyin, soğutup servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı