YKS tercih sonuçları belli oldu, öğrencileri kayıt heyecanı sardı. Hayal ettikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, internet üzerinden nasıl kayıt yapılacağını araştırmaya başladı. İşte detaylar...
YKS 2020 EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?
Boş kontenjanlar , kayıt sornası belirlenecek ve ÖSYM Başkanlığı kılavuz hazırlayacak. Kılavuzun hazırlanması sonrası ek tercihler alınacak. Ek tercihler için resmi duyurunun 21 Eylül 'den sonra gelmesi ve tercihlerin alınması bekleniyor.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?
Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Üniversiteye yerleşen adaylar kayıtlarını 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında yapabilecek. Üniversite için elektronik kayıtlar ise 29 Ağustos-2 Eylül 2020 aralığında yapılacak.
Buna göre kayıt işlemlerinin 4 Eylül'de bitmesinin ardından üniversiteler kalan boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirecek. Bildirim sürecinin tamamlanmasının ardından ÖSYM hazırladığı kılavuzu adayların erişimine açacak.
ELEKTRONİK KAYIT (E-KAYIT) YAPTIRMAK ZORUNLU MU?
Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır.
Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirmelerde Elektronik kayıt kullanılmayacak olup öğrencilerin, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekmektedir.
Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler, kayıt için bir diğer seçenek olan yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
- Başvuruda bulunabilmek için ilk olarak E-Devlet şifresine sahip olmak zorundadır. (Adaylar bu şifreyi PTT şubelerinden temin edebilirler.)
- Bu şifreyi edindikten sonra YÖK Üniversite Kayıt Sistemi linkine tıklayarak sisteme giriş yapabilecekler.
Tüm devlet üniversitelerine (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi hariç) ve aşağıda listelenmiş vakıf üniversitelerine elektronik kayıt yapabilirsiniz.
Başkent Üniversitesi (Ankara), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (İstanbul), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu (Nevşehir), Kto Karatay Üniversitesi (Konya), Nişantaşı Üniversitesi (İstanbul), Sanko Üniversitesi (Gaziantep), Üsküdar Üniversitesi (İstanbul)
-Devlet üniversiteleri ve yukarıda yer alan vakıf üniversitelerinden birisinde eğitiminize devam edecekseniz, sayfada yer alan 'Devam Et' butonunu tıklamalısınız.
-Bu işlemin ardından karşınıza gelecek sayfada, "Aşağıdaki bilgilerde yanlışlık olması durumunda kayıt işlemini tamamlamadan üniversitenize başvurunuz." ve "Ekrandaki formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır." uyarılarına lütfen dikkat edip, başvurunuzu titizlikle devam ettiriniz.
-Yerleştiği Fakülte Adı, Girilen Bölüm Adı, Tercih Sırası, Yerleştiği Puan Türü, Cep Telefonu, E-Posta Adresi gibi bilgilerinizi kontrol ediniz. Bilgilerinizde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız yukarıdaki uyarıda belirtildiği gibi üniversiteniz ile iletişime geçiniz.
-"Yukarıdaki bilgilerin tarafıma ait olduğunu ve herhangi bir yükseköğretim kurumda örgün eğitimde lisans ve önlisans programına kayıt olmadığımı (açıköğretim programlarının kontenjan sınırlaması olmayan programları hariç) beyan ederim." başlığı altında yer alan kutucuğa onayladığınıza dair bir belirteç olarak "EVET" yazınız.
-"Sayfanın en altında yer alan üniversite duyurusu bildirimine dair bölümü görüp okuduysanız, yine o kutucuğa "EVET" yazınız ve 'Başvur' butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
-İşlem sonrası E-Kayıt belgeniz karşınıza gelecek. Artık belgenizi bilgisayarınıza indirebilir, çıktı olarak alabilirsiniz.
ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
a )Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri