Aşure günü nedir? Aşure günü hangi ibadetler yapılmalı?
Herkesin sevdiği, komşuluk ilişkilerini güçlendiren aşure günü geldi çattı. Vatandaşlar, evlerde aşure yapıp dağıtmak için hazırlık yapmaya başladı. Ancak aşure yapımı dışında o gün yapılması gereken bazı ibadetler var. Peki, aşure günü hangi ibadetler yapılmalı? İşte aşure gününün anlamı ve ibadetleri!
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 29 Ağustos 2020 15:07
- Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2020 15:20
Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen aşure gününde, aşureler yapılır ve komşulara dağıtılır. Her evde mutlaka aşure pişer. Herkesin yapma yöntemleri farklılık gösterse de, kalpler aynı duygu ile birleşir. Bu ay yapılması gereken ibadetler var. Aşure yapmanın dışında bazı ibadetlerde önem arz ediyor. Peki, aşure gününde hangi ibadetler yapılır? İşte detayları!
AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ NELERDİR?
İslam inanınca büyük öneme sahip olan aşure günü ibadetleriyle ön plana çıkıyor. Hicri takvime göre bu tarihte önemli olaylara şahitlik yapılmıştır. Peki Aşure günü nasıl değerlendirilmeli, nasıl ibadet etmeli, nasıl dua etmeli?
AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?
1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşidi yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur'an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir'a)
4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
Bugün aşure ibadet diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, Aşure günü ismidle sür-melenen, göz ağrısı görmez buyuruldu. (Hakim)
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur buyuruldu. (Şir'a)
6- Çoluk çocuğunu sevindirmek! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)
7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a)
8 - O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
9- Dua Okunmalı, 10 defa şu dua okunur:
''Sübhanallahi mil'el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş''
10- Namaz Kılınmalı Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır.
Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
AŞURE GÜNÜ NEDİR?
Muharrem Ayı içerisinde bulunan aşure günü, İslam inancında büyük öneme sahiptir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününde her sene tekrarlanan ve birlik beraberlik için önemli bir gündür.Aşure Günü, ayrıca Aşura Günü olarak da bilinir.Paylaşmanın güzelliğinin, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. İslam alemi açısında pek çok önemli olayın gerçekleştiği bir gün olması sebebiyle, önemini kaybetmemektedir.