Türkiye'nin son günlerde her gün sabah yeni bir otobüs kazası haberiyle uyandığını ve bu durumun çok üzüntü verici olduğunu kaydeden Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, "Kazaları incelediğimizde hepsi de tek taraflı ve sürücü hatasından kaynaklı kazalar. Şoförlük sadece araç kullanmak değil, aynı zamanda kendisine emanet edilen can ve malları emin bir şekilde bir noktadan başka bir noktaya ulaştırmaktır. Bu nedenle şoförün hatası sadece kendisini ilgilendiren bir durum değildir. Lütfen 5 duyu organı sağlıklı çalışmayan direksiyon başına oturmasın" dedi.
"İKİ SAATTE BİR KISA DA OLSA MOLA VERİLMELİ"
Seyrü seferlerde direksiyon koltuğuna oturan bir kişinin mutlaka 2 saatte bir hatta daha erken sürelerde kısa da olsa mola vermesi gerektiğini ve bu görüşün uzman görüşü olduğunu aktaran Aydın Şoförler Odası başkanı Özmeriç, "Zamanla yarışmanın bir anlamı yok. Trafik kuralları gayet açık ve net. Teknoloji gelişmesine ve kusursuz denilebilecek derecede yollarımız olmasına rağmen halen bu tür kazaların yaşanması çok üzüntü verici.
Öncelikle yolcusundan şoförüne herkes erken gitmenin değil sağ salim gitmenin önemli olduğunu bilmeli. Gerek otobüs firmalı gerekse sürücü ve araç sahipleri mutlaka araçlarının bakımını zamanında yaptırmalı. Kesinlikle bir şoför günlük 9 saatten, değişim yapmadan 5 saatten fazla araç kullanmamalı" diyerek kurallara uyulması halinde kazaların önüne geçileceğini kaydetti.
"SIRADAN BİR ÇALIŞAN DEĞİL CAN TESLİM EDİLEN KİŞİ ALINIZ"
Şoförlüğün sıradan bir meslek olmadığını ve özellikle firmaların şoför alımında bu konuya ciddi özen göstermesi gerektiğini de kaydeden Başkan Özmeriç, "İnsan hayatın ve sağlıktan önemli bir şey yok. Firmalar da şoför seçerken normal bir çalışan değil 50-60 kişinin canını emanet ettiği kişileri seçtiğini göz önünde bulundurarak direksiyon başına geçirdikleri kişileri çok iyi belirlemeli" diyerek hem firmaların hem de şoförlerin daha dikkatli olmasını istedi.