Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği'nce 2 yılda bir düzenlenen 'Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nin 14'üncüsü, 26-30 Kasım tarihleri arasında Antalya Belek Titanic Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
91'DEN GÜNÜMÜZE TEDAVİ
Kanser tedavisi ve eğitiminde gurur verici bir noktada olduğumuzu söyleyen Dernek Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, "Bir teknoloji hariç, tüm radyasyon onkolojisi ile ilgili cihazlar ülkemizde kullanılıyor. Biz bu eğitimleri sadece ülkemizde değil uluslararası alanda veriyoruz. Bu hizmeti alamayan Afrika ülkeleri, geri kalmış uzak doğu Asya'daki ülkeler kanser ölümlerinin yüzde 70'inin olduğu ülkeler. Ölümlerin çoğu fakir ülkelerde görülüyor. Bu insanların yüzde 70'ini pahalı ilaçlara erişemediği için kaybediyoruz" dedi. Kongrede konuşan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Atalar ise Türkiye'de kanser tedavisinin iyi yolda olduğuna dikkat çekerek, "1991'de kansere bağlı ölüm oranları zirvedeyken, geçen 30 yılda ölümler yüzde 31 oranında azaldı. Kanser kaynaklı can kayıplarının azalmasında, en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, bağırsak, meme ve prostat kanserlerinde uygulanan tedavilerdeki gelişmeler büyük rol oynadı" diye konuştu.
PANDEMİDE RİSKLİ GRUP
Pandemide kanser hastalarının durumu hakkında bilgi veren Kongre Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, "Yapılan araştırmalar, kanser hastalarının, diğer insanlardan yüzde 25 daha sık koronaya yakalandılar. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde herkes evinde otururken kanser hastaları defalarca hastanelere gitti. Bu insanların Kovid-19'a yakalanma oranları arttı. Yaşlılarda yüzde 80-90'a varan can kayıpları yaşadık. İlk dönemlerde kanser hastalarında yüzde 30'a varan kayıplar oldu. Kanser tanısı olan hastaların bir kısmı ise salgın kaygısıyla onkoloji merkezlerine gitmeme, tedaviyi reddetme gibi davranışlar sergiledi. TROD bu konuda kanser hastalarını bilgilendirici doküman, video ve sosyal medya duyurularıyla onların tedavilerini geciktirmemeleri konusunda uyardı" diye konuştu.