Kilis'in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan 'kübbülmüşviyye', yapımı meşakkatli olan ama yemesi de bir o kadar keyif veren yöresel bir yemektir. Kübbülmüşviyye'nin malzemeleri nelerdir, hazırlanışı nasıldır ve kendine özgü pişirme şekli nedir?
'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN MALZEMELERİ NELERDİR?
3 su bardağı ince bulgur yani simit
300 gram yağsız kıyma
250 gram içyağı
1 kuru soğan
1 çay bardağı ceviz içi
2 çorba kaşığı nane
2 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN YAPILIŞI
Simit geniş bir tepsiye alınır. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızı biber eklenir ve 2 dakika yoğrulur. Bu karışım yaklaşık 20-25 dakika simit yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Yoğururken ara sıra bir avuç soğuk su eklenir. Daha sonra et ilave edilerek biraz daha yoğurma işlemine devam edilir. Sonra bu karışım beklemeye alınarak iç hazırlama işine geçilir.
'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN İÇ KARIŞIMIN HAZIRLANIŞI
İçyağı makinede çekilip kıyma haline getirilir. İçerisine ince kıyılmış ceviz içi, tuz, kırmızıbiber, nane, karabiber, tarçın ilave edilerek yoğrulur. Daha sonra bu karışımdan misket şeklinde toplar hazırlanır.
'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN SON AŞAMASI
İlk karışımdan ceviz büyüklüğünde bir parça alınır. Elle yuvarlanır ve daha sonra parmakla içi oyulur. İçine içyağı ile yapılan toplardan bir tane konur ve üçgen şeklinde kapatılır. Bütün karışım bu şekilde yapılarak tepsiye yerleştirilir.
'KÜBBÜLMÜŞVİYYE'NİN PİŞİRİLME ŞEKLİ
Kübbülmüşviyye en güzel mangal ateşinde gerçek lezzetine kavuşur. Köfteler dinlenmiş kömür ateşinde her iki tarafı da güzel bir şekilde kızarıncaya kadar pişirilir. İçinde bulunan içyağının erimesi bu yemeğe ayrı bir lezzet katarken, çok fazla pişirmek de iyi değildir. İstenilirse pişen kübbülmüşviyyeler sade yağda tekrar kızartılabilir.
Afiyet olsun...