Yılbaşı gibi özel bir gecede herkes sevdikleriyle, dostlarıyla birlikte olup eğlenmek keyif almak isterken farkında olmadan yeme içme konusunda ölçü kaçabiliyor. Peki biz yılbaşı sofralarında çok yemeden sofradan kalkmak yerine keyif alarak yerken nelere dikkat etmeliyiz? Batı Anadolu Central Hospital'dan Diyetisyen Elif Nur Saracalıoğlu yılbaşı gecesi beslenmesi için bilgiler verdi.
GÜNÜ AÇ GEÇİRMEK HATA
Yılbaşı gecesinde rahat rahat yiyebilmek için gün içerisinde hiçbir şey yememenin yapılan en büyük yanlış olduğunu belirten Diyetisyen Elif Nur Saracalıoğlu, "Sağlığımıza dikkat ediyor ve yeni yıla sağlıklı girmek istiyorsak yılbaşı gecesinde soframızda daha hafif yiyeceklere yer verilmelidir. Kesinlikle sofraya aç olarak oturulmamalıdır. Sofrada küçük tabaklar tercih edilmelidir. Böylece tabağımız çabuk dolarken gözümüz
BEYAZ ETİ TERCİH EDİN
DİYETİSYEN Saracalıoğlu, "Kırmızı et yerine yağ ve kolesterol içeriği düşük ızgara, fırın balık, tavuk ve hindi etini yanında bolca salata ve haşlanmış sebzeler ile tüketmek güzel bir alternatif olabilir. Fakat pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmalardan uzak durulması gerekir. Şarküteri ürünleri, kabuklu deniz ürünleri yerine haşlanmış veya közlenmiş sebzeli yoğurtlu mezeleri tercih edin" dedi.
ÇİĞ KURUYEMİŞ SAĞLIKLI
"EĞER tatlı tüketilecekse yemekten 2 saat sonra sütlü tatlılar ya da ayva, kabak tatlısı tercih edilebilir" diyen Diyetisyen Saracalıoğlu, "Gece atıştırmalıklarında cips, çikolata yerine 15-20 adeti geçmeyecek şekilde çiğ kuruyemiş veya meyve tercih edilebilir. Ekmek, pilav ve makarna gibi karbonhidrat grubu besinleri tüketmeyerek salata ve zeytinyağlılara yönelmeye çalışın" diye konuştu.
ERTESI GÜN BOL SU IÇIN
YILBAŞININ ertesi günü, güne bol su içerek güne başlayın ve kahvaltı öğününü atlamayın" diyen Dyt Saracalıoğlu, "Gün içerisinde mideyi rahatlatmak için sindirimi kolay yiyecekler tercih edin. Kahvaltıda hafif bir yulaf kasesi hazırlayabilir veya 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, bol yeşillik ve 1 dilim tam buğday ekmeği ile hafif ve doyurucu bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Ana öğünlerinizde sebze yemeği ve sebze çorbasını tercih etmeye çalışın. Su kaybını önlemek adına gün içerisinde en az 3 litre su içmeye özen gösterin" şeklinde konuştu.
HİNDİ ETİ KALBİ KORUYOR
GENELLİKLE yılın son günü yemeği olarak aklımıza gelen hindi etinin haftada 2 kere tüketilmesi tavsiye ediliyor. Hindi eti besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile tercih ediliyor. Hindi eti B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin bir besin. Ayrıca, hindi eti kalp damar hastalıklarının engellenmesinde de önemli bir yer tutuyor.
BALKABAĞI GENÇLEŞTİRİYOR
İYİ bir lif kaynağı olan bal kabağı yaşlanma etkilerini geciktiren bir süper besindir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan karotenoidler diyet yağı ile birlikte tüketildiğinde ciltte pigmentasyona neden olduğu için cildin daha canlı görünmesini sağlar. C vitamini ile kolajen üretimini destekleyerek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur.