LGS tercihleri başladı! Tercihler nasıl yapılır? MEB tercih kılavuzu...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS tercihlerinin bugün başlayacağını duyurmuştu. 20 Temmuz'a kadar sürecek olan tercih sürecinde öğrenciler 10 okula kadar tercih yapabileceler. Peki MEB LGS tercihleri nasıl yapılır? LGS tercihleri için nelere dikkat etmek gerekir? İşte LGS tercih kılavuzu ve tercih sürecine dair tüm detaylar...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 04 Temmuz 2022 09:16
LGS tercihleri nasıl yapılır? MEB LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? soruları öğrenciler tarafından araştırılıyor. Aylarca emek verip katıldıkları sınavdan yeterli notu alan öğrenciler 20 Temmuz'a kadar tercihleri yapabilecekler. LGS tercih robotu aracılığıyla lise adayı öğrenciler, evlerine en yakın adrese dayalı liseler ve puanlarına yönelik en uygun okullar arasından tercihlerini gerçekleştirecek. İşte MEB LGS tercihlerine daire tüm merak edilenler...
YÜZDELİK DİLİME GÖRE LİSE TERCİH ROBOTU
İlk defa 2019'da oluşturulan ve öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacıyla hazırlanan yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu da güncellendi. Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2021 yıllına ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor.
YÜZDELİK DİLİMİ GÖRE TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
Adrese göre lise tercih robotu, ikamet edilen adresin girilmesi ve öğrenci bilgilerinin verilmesiyle birlikte konuma yakın okulları listelemektedir.
ADRESE GÖRE LİSE TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?
Merkezî yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler. Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.