Yargıtaydan emsal karar! Düğün takılarının hepsi gelinin
Bir boşanma davasında yaşanan takı anlaşmazlığına Yargıtay’dan emsal karar geldi. Yüksek mahkeme düğünde takılan ziynet eşyası ve paraların kim tarafından ve hangi eşe takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayıldığına dikkat çekti.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 30 Ağustos 2022
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, oy çokluğu ile aldığı kararla, düğünde takılan altınların kime ait olacağına dair tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Aile Mahkemesi'ndeki boşanma davasında takı anlaşmazlığı yaşandı. Davacı kadın, düğünde takılan altınların kendisine ait olduğunu öne sürdü. Davalı damat ise örf ve adetlere göre düğünde takılan tüm takıların erkek tarafına ait olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istedi. Aile Mahkemesi davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı, davacı kadın temyiz edince devreye giren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi bozdu. Mahkeme ilk kararında direndi. Davacı kadın yine temyiz müracaatında bulununca devreye bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.
YAZILI BİR KURAL YOK
Saatler süren yargılama sonrası Kurul, kararını oy çokluğu ile verebildi. Kararda; kural olarak, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılacağı vurgulandı. Yasal mevzuatta, düğün sırasında takılan ziynet ile parasal değeri olan bütün eşyanın aidiyeti konusunda yazılı bir hüküm bulunmadığı bu sebeple örf ve adet hukuku uygulandığı hatırlatıldı. Yani erkeğe takılan ziynetler ve paraların da aksi kanıtlanmadığı müddetçe kadına ait olduğunun altı çizildi.