BBC Türkçe'nin haberine göre; Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabildiği biliniyor. Bu hatalı yöntem olan çiğ tavuğu yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini artırdığı vurgulandı.
İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterilerin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini artırdığı uyarısında bulunduğu bildirildi.
Musluk altında yıkanan tavuktan etrafa sıçrayan su damlacıklarıyla bakteri yayılması yaygın bir durum olduğu ifade edildi.
Ancak birçok kişi aynı hatayı yapmayı sürdürüyor. FSA'ya göre, İngiltere'de insanların yüzde 44'ü tavuğu pişirmeden önce yıkadığı bildiriyor.
Kampilobakter enteriti (ince bağırsak iltihabı) gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biri olduğu vurgulandı. Özellikle de seyahat sırasında ortaya çıktığından gezgin ishali ya da yolcu ishali olarak da biliniyor.
Enfeksiyon genellikle çiğ kümes hayvanları, sebzeler veya pastörize edilmemiş süt tüketiminden kaynaklanıyor.
Bu bakteri, enfekte yiyecek ve içeceklerle bulaşıyor ve ishal, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusmaya neden olabiliyor.
Çoğu durumda hastalık sadece birkaç gün sürer, ancak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açma riski de var.
Huzursuz bağırsak sendromu (İBS) ve periferik sinir sistemine saldıran Guillain-Barre sendromu (GBS) bu bakteri ile enfeksiyondan kaynaklanabiliyor. GBS, vücudun bağışıklık sisteminin beyin ve omuriliğin dışındaki sinir sisteminin bir kısmına saldırdığı nadir bir nörolojik bozukluk.
Nadir durumlarda bu bakteri ölüme de neden olabiliyor. En fazla risk altında olanlar ise çocuklar ve yaşlılar.
Bu bakteri ile enfeksiyonun yol açtığı ishal nedeniyle sıvı ve tuz kaybı oldukça önemli.
Sağlık Bakanlığı'nın sitesindeki önerilere göre ishal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanmalı ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanmalı.