Bu gıdaları tüketirken dikkat! Mide kanserine zemin hazırlıyor

Severek tüketilen bazı besinler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle işlenmiş gıdalar son yıllarda sıklıkla rastlanan mide kanserine sebebiyet verebiliyor. Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez "Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, erken teşhis edilip, doğru tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. İşlenmiş gıdalar, beslenme şekli, enfeksiyonlar, sigara-alkol kullanımı ve genetik faktörler mide kanserine zemin hazırlar" dedi.

Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında, en sık karşılaşılan 4'üncü kanser olan mide kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ölmez, mide kanserinin, midenin herhangi bir bölgesine yerleşebildiğini ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabildiğini belirterek "Mide kanseri çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda gerçekleşir. Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasındadır.

Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Mide kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Mide kanserinin belirtileri arasında ilk göze çarpan hazımsızlık ve şişkinliktir. Mide kanserinin ileriki safhalarında ise; karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik, kilo kaybı görülmektedir. Özellikle daha önce benzer şikâyetleri olmayan 40 yaş üstü hastaların hazımsızlık ve kilo kaybını mutlaka önemsemeleri gerekir" diye konuştu.

BU 4 FAKTÖRE DİKKAT
Akdeniz tipi beslenmeyi öneren Prof. Dr. Ölmez, "Beslenme şekli, enfeksiyonlar, sigara-alkol kullanımı ve genetik faktörler mide kanserine zemin hazırlar. Mide kanseri nedenlerinin en önemlisi, yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar.

Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzını benimsemektir. Organik ve taze meyve sebzeler mide kanserine karşı koruyucudur. Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de Helicobacter pilori enfeksiyonudur. Helicobacter pilori enfeksiyonlu olguların yüzde 2'sinde de mide kanserine rastlanmaktadır.

Sigara ve alkol kullanımı da kanser riskini artırmaktadır. Mide kanseri vakalarının yüzde 10'unda ise genetik faktörler öne çıkar. Mide kanserinde erken teşhis tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu nedenle midesinde sorun yaşayan kişilerin erken dönemde uzman doktorlar kontrolünde endoskopi ile takip edilmesi çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.