Bayramın gözdesi soğuk baklava nasıl yapılır?

Yeni bir lezzet olarak ortaya çıkan ve son dönemde oldukça popülerleşen soğuk baklavayı bu bayramda evde hazırlayarak misafirlerinize sunabilirsiniz. Nasıl mı? İşte evde hazırlayabileceğiniz, tadı damaklarda kalacak soğuk baklava tarifi...

Sütlü soğuk baklava tarifini bir kez yapanlar sürekli yapmak isteyebiliyorlar. Çünkü tadı adeta damağınızdan silinmiyor. Ayrıca sütlü soğuk baklava tarifinin pratik bir şekilde hazırlanması, daha fazla tercih edilmesini olanaklı hale de getirebiliyor.

SÜTLÜ SOĞUK BAKLAVA TARİFİ
Sütlü soğuk baklava tarifinin tam kıvamında hazırlanabilmesi için hem malzemelerine hem de hazırlanış aşamalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Adeta tadı damağınızda kalacak sütlü soğuk baklava tarifi için gerekli olan malzemeler hemen aşağıda yer alıyor.

Baklavasına Gerekli Olanlar: 1 paket baklavalık yufka, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 200 gram tereyağı (14 yemek kaşığı).

Arası için Gerekli Olan: 1 su bardağı Antep fıstığı.

Şerbeti için Gerekli Olanlar: 1 su bardağı su, 1 su bardağı süt ve 2,5 su bardağı toz şeker.

Üzeri için Gerekli Olanlar: 1 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 yemek kaşığı kakao ve 80 gram çikolata (rendelenmiş).

HAZIRLANIŞI

Sütlü soğuk baklava tarifi aşağıdaki adımları takip ederek kıvamında hazırlanabiliyor. İşte söz konusu sütlü soğuk baklava tarifinin hazırlanışı;

Öncelikle şerbet hazırlanır. Tencereye süt, su ve şeker koyularak şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Ortalama 5 dakika kadar kaydıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Tereyağı eritilir ve üzerinde oluşan köpüğü almak için süzgecin içerisine kağıt havlu serilir ve tereyağı dökülür. İyice süzüldükten sonra köpükten arınmış olan tereyağının içerisine sıvı yağ ilave edilir.

Tezgaha yufkalar serilir ve borcam boyutunda kesilir. Akabinde yufkalar ikiye ayrılır. Alt tabana 20 yaprak, üst tabana ise 22 yaprak olarak kullanılabilir. Üzeri için ayrılan yufkalar temiz bir beze kurumaması için sarılır. Çok ince olduklarından dolayı çabucak kuruyabilirler.

Borcam yağlanır ve bir yaprak yufka borcama yerleştirilerek üzeri yağlanır.

Her yufka, arası yağlanarak üst üste dizilir.

En üst yufka serildikten sonra üzeri yağlanmadan önce fıstıklar yayılır ve biraz yağ gezdirilir.

Kalan yufkalar da aynı şekilde her katı yağlanarak üst süte dizilir. Akabinde istenilen büyüklükte kare olacak şekilde kesilir ve üstüne kalan yağ sürülür.

Sonra önceden 170 derecelik ısıtılmış, alt üst ayar fırında ortalama 45 dakika kadar üzeri güzelce kızarana kadar pişirilir. Ayrıca altının iyice piştiğinden emin olunması gerekir.

Baklava piştikten sonra ortalama 10 dakika kadar dinlendirilir. İlk sıcağı çıkan baklavaya kepçe yardımıyla soğuk şerbet dökülür. Sonra 2 ila 3 saat kadar dinlenmeye bırakılır.

Tatlının üzeri için kakao ve pudra şekeri karıştırılır. Her yerine gelecek şekilde elenir. Ayrıca rendelenmiş olan çikolata da üzerine serpilir.

Son olarak Antep fıstığı ile süslendikten sonra sütlü soğuk baklava servis edilerek afiyetle tüketilebilir.

Şimdiden afiyet olsun...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.