Erzurum kadayıf dolması, Erzurum mutfağından Türkiye'ye yayılan bir tatlıdır. Tel kadayıf hamuru, ceviz ya da fındık içi, yumurta, sıvıyağ (kızartmak için) ile yapılır. Şerbeti toz şeker ve limon suyundan hazırlanır. İşte merakla araştırılan kadayıf dolması tatlısının en lezzetli ve pratik tarifi...
KADAYIF DOLMASI İÇİN MALZEMELER
300 gram taze tel kadayıf
1 su bardağı kırılmış ceviz
BULAMAK İÇİN:
3 adet yumurta
yarım su bardağı süt
yarım paket vanilya
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
TARİF
İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20dk kaynatıyoruz.
Ocaktan almaya yakın içerisine 3-4 damla limon suyu damlatıyoruz.
Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız.
Kadayıfı elimiz ile biraz havalandırıyoruz.
Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz.
Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz.
Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz.
Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz.
Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimiz ile düzeltiyoruz.
Fazla gelen yumurtayı elinizle sıkabilirsiniz.
Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz.
Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartıyoruz.
Tencereden alır, almaz hemen soğuk olan şerbetin içerisine bırakıyoruz.
3-4 dakika kadar şerbetin içerisinde tutarak servis tabağına alıyoruz.
Ilık olarak servis ediyoruz.
ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN!