Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır, taze sarımsağın kuru sarımsağa nazaran hafif olan tadını ortaya çıkarır. Antep Şiveydizi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. İşte merakla araştırılan şiveydiz Antep yemeğinin en pratik tarifi...
MALZEMELER
1 kilogram taze sarımsak
500 gram pırasa
Yarım kilogram kemikli et (kuzu ya da dana)
300 gram süzme yoğurt
Tuz
Karabiber
1-2 su bardağı haşlanmış nohut
Üzeri İçin;
Sıvı yağ
Nane
TARİF
Öncelikle düdüklü tencerede eti haşlıyoruz.
Yeşil sarımsakları yeşil sap kısımlarına kadar kesiyoruz. Pırasaları da aynı şekilde kesip, suya koyuyoruz.
Birkaç kez suyunu döküp, tekrar suda bekletiyoruz. Bu işlem sarımsak ve pırasanın kokusunu giderir.
Pişen etleri düdüklü tencereden çıkartıyoruz. Et suyunu süzüp, tekrar düdüklü tencereye koyup içine doğranmış, suda bekletilmiş sarımsak ve pırasayı süzüp, düdüklü tencereye koyup 10 dakika pişiriyoruz.
Pişen sebzelerin içine nohut ve etleri koyup, tuzunu ayarlıyoruz.
Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Daha sonra, yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine döküp ılıtıyoruz ve ılınan yoğurdu, yemeğe karıştırıyoruz.
Üzerine karabiber ilave edilir ve daha sonra sıvı yağ ile nane yakılıp, üzerine dökülür ve servise hazır hale gelir.
Şimdiden afiyet olsun...