Uykuluk sakatatı ile ilgili detaylar MasterChef yarışması sonrasında merak konusu olarak uykuluk nedir, tarifi nasıl yapılır? şeklindeki sorular üzerinden araştırılmaya devam ediliyor.
UYKULUK NEDİR, TARİFİ NASIL YAPILIR?
Uykuluk nedir? sorusu yanıtları ve tüm detaylar şöyle;
UYKULUK NEDİR?
Uykuluk bir sakatat olup özellikle İstanbul'un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluk kuzu ve danalardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.
UYKULUK ÇEŞİTLERİ
Gerdan uykuluk: Kuzunun gerdan kısmında çıkarılır.
Ciğer uykuluk: Kuzunun yürek kısmına yakın yerden çıkar.
Fındık uykuluk: Kuzunun bağırsak kısmından çıkar. Misket şeklinde olup, böbrek üstü yağlarının arasından çıkıyor. Yağlı olması nedeniyle diğer türlerine göre lezzetlidir, fakat dediğimiz gibi yağlı olduğu için kolesterolü de oldukça yüksektir.
UYKULUK NASIL YAPILIR?
Gerekli malzemeler
2 adet süt danası uykuluğu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan sirke
Uykuluk sosu için:
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet domates
2-3 tatlı kaşığı sirke
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI HAKKINDA
Süt danası uykuluğunu sirkeli su ile iyice yıkayın.
Bir tencereye su koyun, içine tuz ilave edin ve uykulukları kaynayan suya atarak 10 dakika haşlayın.
Haşlanan uykulukları sudan çıkararak sularını süzdürün, iri iri doğrayın ve bir kenara alın.
Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Tereyağını bir tavada eritin ve uykulukları yağda 10 dakika kadar çevirin.
Sotelenen uykulukları bir tabağa alın,
Ayrı bir tava kullanarak yağı ve unu kavurun, sirkeyi ilave edin domatesleri içine ekleyin ve biraz çevirin.
Bu sosu tabakta bekleyen uykulukların üzerinde gezdirin ve kuru nane ile süsleyerek servis edin.