"Coğrafi işaretli" geleneksel ürünler listesinde bulunan şerbetli pide nasıl yapılır? Şerbetli pide yapımının püf noktaları nelerdir?
ŞERBETLİ PİDE TARİFİ
Hamuru için:
1 paket yaş maya
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İçi İçin:
1 su bardağı tuzsuz lor
1 su bardağı rende kaşar
1 su bardağı küflü peynir
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
ŞERBETLİ PİDE NASIL YAPILIR?
Hamuru yoğurmak için un, şeker ve su karıştırılır. Üzerine tuz ve ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur 1 saat dinlendirilir. Bu arada şerbet malzemesi koyu kıvamda kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar alınır. Önce merdaneyle oval açılır sonra iki karış boyunda uzatılır. Uzunlamasına peynir karışımından oluşan iç konur ve peynirler görünmeyecek şekilde iki taraftan kapatılır. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca tereyağı sürülür ve 4 parmak eninde kesilir. Üzerine şerbet gezdirilir. (Bu pide Aksaray'da kahvaltılarda tüketilir.)
Şimdiden afiyet olsun...