Evde pişmaniye nasıl yapılır? Malzemeleri neler?

Türk mutfağına özgü, lezzetli mi lezzetli, yemeyenin pişman olduğu pişmaniyeyi evde de yapabilirsiniz. Peki pişmaniyenin malzemeleri nelerdir? Pişmaniye yapımının püf noktaları nelerdir?

Hoş kokulu ve değişik renkli pişmaniyeleri evde yapabilirsiniz. Bunun için pişmaniye nasıl yapılır öğrenmeli ve de pişmaniyenin içinde neler var bilinmelidir. Pişmaniye ana maddesi şeker, un, yağ ve tercihe göre kakaodan oluşmaktadır. Pişmaniyenin nasıl yapıldığını ve içinde neler olduğunu öğrenerek yediden yetmişe herkesin çok severek yediği bu şekerlemeyi hem evde yapabilir hem de gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

PİŞMANİYENİN İÇİNDE NE VAR?

Pişmaniye,(Osmanlı Türkçesinde Peşmîne olarak da bilinir) ya da diğer isimleri ile pişmani, helvâ-yı kettân, peşîmânî helvâ, tel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva, keten helva gibi isimlerle anılan bu şekerleme Anadolu'ya özgüdür. Bu geleneksel tatlı anadolu'nun hemen her yöresinde bulunmakla beraber Kocaeli ilinde yapılan şekli ve tadı ile daha ünlüdür.

Diğer şehirlerde farklı isimlerle anılan pişmaniye Eskişehir bölgesinde 'tel tel', Kastamonu' da "çekme" ya da "çekme helvası" olarak bilinmektedir. Yine "Peşmek", "tel helva", "keten helva"ve "çekme helva", pişmaniyenin farklı şekillerde piyasaya sunulan türleridir.

PİŞMANİYENİN ANA MADDESİ NEDİR?

Anadolu'da çok yaygın olarak yapılan bu şekerleme ya da tatlı beyaz şeker, buğday unu, tereyağı, bitkisel margarin ile yapılmaktadır. Yapımı emek getiren bu geleneksel tatlı Osmanlı dönemine kadar dayanır. Ayrıca İzmit kentine özgü yiyeceklerden sayılmış ve de 2010 yılında "İzmit Pişmaniyesi" olarak "Coğrafi Tescil Belgesi" alınmıştır.

PİŞMANİYE NASIL YAPILIR?

Yemeklerden sonra ve de kahvelerinizin yanına harika bir pişmaniye yapmak için öncelikle şu malzemeleri hazırlayın:

2, 5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Limon tuzu
2 kase un
Buz kalıpları

Şimdi yapım aşamasına geçelim.

2, 5 su bardağı şekeri 1 su bardağı su ile karıştırarak kaynatmaya başlayın.
Bir yandan da 2 kâse ununuzu tavaya alarak kavurun.
Kaynamakta olan şerbetin kıvam alıp almadığını anlamak için de soğuk suya 1/2 damla damlatıyoruz ve de macun kıvamına geldiyse ocaktan alınız.
Bu arada tepsinin üzerine limon tuzu atıp tereyağı ile yağlıyoruz. Daha sonra tepsimizin altına buz kalıpları koyarak bunları tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
İyice macun kıvamına gelince de elinize alın.
Daha sonca önceden hazırlamış olduğunuz ve kavurduğumuz unu masa, tezgâha ya da ya da tepsiye dökün.
Macun halka yapıp unun içine koyun.
Macunu kopartmadan una yedirerek çekerek halka yapın.

Şimdiden afiyet olsun...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.