Ispanak yemeğini bir de böyle deneyin! Parmaklarınızı yiyeceksiniz...
Kış aylarında daha çok tüketilen ve sofralarda yerini alan ıspanak, kimileri tarafından çok sevilirken kimileri tarafından da pek sevilmemekte. Peki herkesin yiyebileceği ve sevebileceği bir tarif olduğunu söylesek... İşte tam bir vitamin deposu olan ıspanağı sevmeyenlerin bile yiyeceği ıspanak yemeği tarifi...
- Yaşam
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 04 Ocak 2024 11:32
- Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2024 11:32
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ıspanak özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Hazırlanışı oldukça kolay olan bu sebze, sağlığa karşı güçlendirici ve iyileştirici etkiler sağlıyor.
Evlerde yaygın olarak pişirilen ıspanak, besleyici bir sebze olduğu için vücuda çeşitli faydalar sağlar. A, C, K vitaminleri, demir, kalsiyum, folat ve magnezyum gibi birçok minerali içerisinde barındırır. Genel sağlık açısından insan vücudunu güçlendiren etkiler oluşturur.
İçerdiği lutein, zeaksantin antiokidanları göz sağlığını destekler. Özellikle yaşa bağlı, zamanla ilerleyen göz bozukluklarının riskini azaltabilir. Koruyucu etkiler barındıran ıspanak, düzenli tüketimde olası hastalık risklerini minimuma indirmeye başlar.
İçerdiği potasyum değeri sayesinde kalp rahatsızlıklarını iyileştirici özelliği bulunur. Kan basıncını düzenleyerek hipertansiyon riskini azaltabilir.
Vücuttaki iltihabı azaltan antioksidanlar içerir. Bu durum hem zararlı maddelerin vücuttan atılmasına hem de bağışıklığın daha da güçlenmesine yol açar. Yüksek kalsiyum değeri isse kemikleri güçlendirmek için faydalı olur.
Diyet listelerinde adı sıklıkla geçen ıspanak kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olur. Lif zenginliğiyle tokluk hissi sağlar, bağırsak sağlığını destekler. Birçok kişi ıspanağın sağlıklı etkilerine rağmen tüketmekten kaçınır. Ancak bu tarifi denemeyen pişman oluyor.
MALZEMELER
- 1 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
İlk olarak ıspanakların iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. İçerisinde bolca toprak bulunduğu için ıspanak temizleme işlemi zahmetli olabilir. Ancak topraktan arındığına emin olun. Ispanaklar suda beklerken diğer yandan soğanı doğrayıp sıvı yağda kavurabilirsiniz.
Soğanlar yeterince pembeleştikten sonra salça ilave edebilirsiniz. Ardından ıspanakları ekleyip, eriyinceye kadar pişirin. Pişmeye başladığında yarım çay bardağı yıkanmış pirinç ve baharatları ekleyin.
Son olarak 1 su bardağı kaynar suyu ekleyerek pişmeye bırakabilirsiniz. Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişmesi gerekiyor.
Ispanak yemeğini hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar arasında ıspanak seçimi başta geliyor. Ispanak seçiminiz her zaman küçük veya orta boylarda olmalı. Temizleme işleminde ise topraklı halinden arındığına emin olmalısınız.
Yemeğin çok daha lezzetli olması için pişirme sırasında ıspanaklar söndükten sonra pirinç ilave edin. Bu sayede uyguladığınız tüm işlemler karışmayacak. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise, su miktarı.
Hazırladığınız yemeğe göre ölçüyü iyi ayarlamak gerekiyor. Ispanak yemeğine fazla su koymamaya özen göstermelisiniz. Pişirme işlemi ise ortalama 25 dakika kadar sürecektir.
Şimdiden afiyet olsun...