Çamaşır suyu lekesi çıkar mı? İşte formülü...
Hijyen denince akıllara gelen temizlik malzemelerinden biri olan çamaşır suyu kıyafetlere veya sevdiğiniz eşyalara damladığında ne yapıyorsunuz? O eşyalardan vaz mı geçiyorsunuz yoksa çamaşır suyu lekesini çıkarmaya mı çabalıyorsunuz? Başınıza böyle bir şey geldiyse sakın eşyanızı çöpe atmayın. 'Çamaşır suyu lekesi çıkar mı?' demeyin! Çünkü belli formüllerle çamaşır suyu lekesinden kurtulabilirsiniz. İşte çamaşır suyu lekesini çıkarmanın formülü...
- Yaşam
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 17 Ocak 2024 15:26
- Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2024 15:38
En önemli temizlik malzemelerinden biri olan çamaşır suyu kullanıldığında kıyafetlere veya sevdiğiniz eşyalara damlar. Sonucunda da kurtaramayacağınızı sandığınız lekeler bırakır. Bu lekeleri çıkarmak imkansız sanılır ama aksine belli pratik çözümler vardır. Peki, çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar?
ÇAMAŞIR SUYU LEKELERİ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ
1- BEYAZ SİRKE
Beyaz sirke, çamaşır suyu lekesini çıkarmada oldukça etkilidir. Öncelikle çamaşır suyunun bulaştığı yeri güzelce durulamanız gerekir. Daha sonra bir bez parçası alarak beyaz sirkeye batırın. Bezin güzelce ıslanmasını sağlayın. Ardından bezi, çamaşır suyunun bulaştığı yere sürün. Bu işlemi, leke çıkana kadar yapmaya devam edin.
Beyaz sirkeli bezi, soğuk suyla durulayarak tekrardan leke üzerine sürün. Sürmeden önce yine beyaz sirkeye batırmayı unutmayın. Sirke içerisinde bulunan asit, bölgede bulunan çamaşır suyunu yok edecektir. Çamaşır suyu lekesi konusunda oldukça etkili bir ürün olan beyaz sirke, kumaş üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu durum beyaz sirke için geçerlidir. Diğer sirke çeşitleri, kumaşa zarar verebilir. Bu nedenle sadece beyaz sirkeyi çamaşıra sürebilirsiniz.
2- GÜNEŞ IŞIĞI
Çamaşır suyu lekesini çıkarmanız için deneyebileceğiniz diğer bir yöntem ise güneş ışığıdır. Güneş ışığı her kumaşta etkili olmayabilir. Ancak yine de denenebilecek bir yöntemdir. Çamaşır suyu bulaşan yeri, güneş ışığını direk alan yere bırakırsanız rengin açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece çamaşır suyundan kaynaklanan leke kendiliğinden yok olabilir. Güneş ışığı çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Fakat, bazı durumlarda işe yaradığı açık bir gerçektir.
3- METİL ALKOL
Çamaşır suyu lekesine karşı savaşmanızı sağlayacak bir diğer madde ise metil alkoldür. Metil alkol, kullanımı tehlikeli olan bir durumdur. Bu nedenle özellikle de çocuklarınızdan uzak tutmanız gerekir. Metil alkol kullanarak çamaşır suyu lekesini yok etmek için şu aşamaları yerine getirmeniz gerekir:
Derin kap içerisine oldukça az bir metil alkol koyun. Uygulamaya başlamadan evvel elinize eldiven, yüzünüze de maske takın. Çamaşır suyu lekeli kıyafeti ise düz zemine serin. Pamuğu alın ve metil alkole batırın. Metil alkollü pamuğu, lekenin olduğu yere sürün. Yeteri kadar metil alkol sürdükten sonra 1 gün kadar bekleyin. 1 günden sonra çamaşırınızı oldukça düşük bir derecede yıkayın. Yıkama bittikten sonra çamaşırınızı güzelce kurutun. Bunu yaptıktan sonra çamaşır suyu lekesinden rahatlıkla kurtulmuş olacaksınız. Bu yöntemi denerken dikkatli olmalısınız. Çünkü metil alkol, cildinizi tahriş edebilir.
4- SODYUM TİYOSÜLFAT
Çamaşır suyu lekesine karşı savaşabilen ürünlerden biri de sodyum tiyosülfattır. Markette ya da internette kolaylıkla bu ürünü bulabilirsiniz. Çamaşır suyunun, rengini bozduğu bölgeyi tekrardan eski haline getirir. Bir çorba kasesinin içerisine suyu doldurun. Daha sonra üzerine 2 yemek kaşığı kadar sodyum tiyosülfat ekleyin. Bez yardımı ile karışımı çamaşır suyu lekesine sürün. Sürdükten sonra da çamaşırınızı normal şekilde yıkayın.
5- KUMAŞ BOYASI
Tüm yöntemleri denemenize rağmen çamaşır suyu lekesinden kurtulamadıysanız, yapacağınız tek bir şey kalıyor. O da kumaş boyası kullanmak. Çamaşır suyu bulaşan kumaşın rengine uygun bir kumaş boyası alarak o bölgeyi temizleyebilirsiniz. Böylece çamaşır suyundan kaynaklanan kötü renkten kurtulabilirsiniz.