Kırmızı et tüketenler dikkat! Kanser riskini arttırıyor
Uzmanlar dengeli tüketildiğinde pek çok faydası olan kırmızı etin aşırı ve bilinçsiz tüketiminde kolon, rektum ve prostat kanseri riskini arttırdığı uyarısında bulundu. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, balık tüketiminin ise kolon ve rektum kanseri riskini azalttığını ifade etti.
- Yaşam
- İHA
- Giriş Tarihi: 31 Ocak 2024 12:40
Kanser, dünya genelinde ölümlere sebep olan en yaygın hastalıklardan biri olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kilonun ve yetersiz fiziksel aktivitenin göğüs, rahim, kolon ve yemek borusu kanserine sebep olabileceğini belirtti. Salamura et ve şarküteri tüketiminin kolon ve rektum kanserine yakalanma riskini artırdığını söyleyen Avcı, balık tüketiminin kolon ve rektum kanseri riskini azalttığını vurgulayarak şunları söyledi;
"Bazı besinler toksik bileşenler içerir. Bu bileşenlerin bazıları pişirme yöntemleri sebebiyle açığa çıkar. Bazıları ise tarımda kullanılan zirai ilaç ve kimyasalların, kimyasal gübrelerin, parazit ilaçlarının kalıntılarıdır. Bu kimyasalların besinlerde bıraktığı kalıntılar insan sağlığı için son derece zararlıdır. Bu tarım ilaçlarının ilk kurbanları ise bu tehlikenin farkında olmayan çiftçilerdir. Ürünlerin hasat sonunda depolama, saklama, işleme ve arıtma teknikleri son derece önemlidir. Bu aşamalarda yapılan hatalar sağlığımız için gerekli gıdaları birer silah haline dönüştürebilir."