ADAÇAYI NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Her şeyde olduğu gibi adaçayında da tüketim sınırı aşılmamalıdır. Fazla tüketimi midede ağrı ve yanmaya sebep olabilir. Kan şekerini düşüreceği için bayılma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Adaçayı tüketimini günde 2-3 fincanla sınırlamak gerekmektedir.
ADAÇAYINI KİMLER İÇEMEZ?
Böylesine faydalı bir bitki olduğu için adaçayı herkesçe kullanılmak istenebilir. Fakat adaçayı herkesçe tüketilmemelidir. Şu kişilerin adaçayı tüketirken dikkatli olması ya da direkt olarak tüketmemesi gerekmektedir:
Adaçayı, içerdiği östrojen yüzünden erkeklerde meme büyümesine, cinsel dürtülerin azalmasına, sperm kalitesinin düşmesine yol açabilir.
Hamileler:
Adaçayı içerdiği östrojen sayesinde regl döngüsünü tetikler. Rahim kasları gevşeyeceği için düşük yapmaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden gebelik sürecinde adaçayı önerilmemektir.
Emzirenler:
Emzirmede de adaçayı etkisi bulunmaktadır. Sütü ve kalitesini azaltıcı özelliği bulunduğundan emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Bebekler ve çocuklar:
12 yaş altı çocuklara önerilmemektedir. Bazı Avrupa ülkelerinde 12 yaş üzerinde günde 1 bardak adaçayı güvenli bulunsa da kesin bir veri yoktur. Bu yüzden 18 yaş üzerinde kullanım güvenli olmaktadır.
Kalp hastaları:
Kalp hastalığı teşhisi alanlar bir süre adaçayından uzak durmalıdır çünkü adaçayı tüketimi kalp ritmini değiştirebilmektedir.