İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcıları Birkan Birol Yıldız, Orhan Aydoğdu ve Oğuz Kaya ile ilgili birim amirleri ve personelinin ihale, imar ve iskan işlemlerine ilişkin rüşvet aldıkları yönündeki ihbarlar üzerine "rüşvet", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlarından soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında şüphelilere ait MASAK raporları ve HTS kayıtları temin edildi. İskan ve yapı ruhsatı işlemlerinde rüşvet karşılığı işlem yapıldığı bulgusuna ulaşıldı.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde suçun unsurları ve organizasyon yapısı detaylı şekilde tespit edildi.
İncelemelerde, Ataşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmalardan yapı ruhsatı ve iskan işlemleri karşılığında milyon dolarları bulan rüşvetler alındığı, bu süreçte ruhsat işlemlerinin rüşvet karşılığı gerçekleştirildiği belirlendi.
Ayrıca belediye yetkilileri ile bazı firma sahiplerinin birlikte hareket ettikleri, rüşvet miktarlarının projelerin niteliğine göre belirlendiği ve alınan rüşvetlerin belediye içerisindeki konum ve yetkiye göre paylaştırıldığı saptandı.
Suç örgütünün faaliyetlerinin deşifre edilmesi, delillerin ele geçirilmesi ve şüphelilerin yakalanması amacıyla İstanbul'da 45 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

7 MİLYON DOLARLIK İSKÂN İDDİASI
Soruşturmanın en çarpıcı boyutlarından birisi iskân süreçlerine ilişkin ortaya çıkan rakamlar oldu. Teknik takip kapsamında elde edilen telefon görüşmelerinde, bazı projeler için belediye tarafından 7 milyon dolara varan rüşvet taleplerinin konuşulduğu değerlendirildi. Ruhsat ve iskân işlemlerinin bu ödemeler karşılığında hızlandırıldığı veya sonuçlandırıldığı iddiaları, dosyanın ağırlığını daha da artırdı.

RÜŞVETİN YENİ ADRESİ: HEDİYE KARTLARI VE LÜKS CİHAZLAR
Operasyon kapsamında elde edilen bulgular, rüşvet mekanizmasının çeşitliliğini gözler önüne serdi. Belediye Başkan Yardımcısı Birkan Birol Yıldız'ın sadece şoförünün evinde yapılan aramada yüzlerce hediye market çeki ele geçirildi. Bununla birlikte bazı firma sahiplerinden Apple marka telefon ve tablet talep edildiği, bu cihazların rüşvet karşılığı temin edildiği ve aramalarda bu ürünlerin bir kısmına el konulduğu belirlendi. Bu detaylar, rüşvetin sadece nakit değil farklı araçlarla da sistematik şekilde elde edildiğini ortaya koydu.

RÜŞVETLE ELDE EDİLEN SUÇ GELİRİ ÖRGÜTLÜ YAPI İÇERİSİNDE PAY EDİLİYOR
Başsavcılık açıklamasında, belediye içerisindeki bazı yetkililer ile firma sahiplerinin birlikte hareket ettiği ve rüşvet gelirlerinin organizasyon içinde paylaştırıldığına dair bulgulara ulaşıldığı belirtildi. MASAK raporları, HTS kayıtları ve tanık beyanlarının da bu yapıyı desteklediği ifade edildi. Elde edilen veriler, soruşturmanın bireysel değil örgütlü bir yapı üzerinden yürütüldüğüne işaret ediyor. Operasyon sırasında dikkat çeken bir diğer detay ise bazı şüphelilerin dijital cihazlarına erişimin engellenmeye çalışılması oldu. Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ile bazı başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu 11 şüphelinin telefon şifrelerini paylaşmadığı öğrenildi. Ayrıca bir başkan yardımcısının yakalandığı sırada telefonunun yanında olmadığını beyan etmesi, hayatın olağan akışına aykırı bir beyan olarak soruşturma dosyasına girdi.
Operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel'in de bulunduğu 18 şüpheli gözaltına alındı. İki kişinin daha yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

BELEDİYE BİNASINDA ARAMA YAPILIYOR
İstanbul'da eş zamanlı operasyon düzenlenen adresler arasında Ataşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası da bulunuyor. Barbaros Mahallesi Şebboy Sokak'taki belediye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Ekiplerin bina içerisinde arama ve delilleri toplama çalışması sürüyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 18 şüpheliden bazıları sağlık kontrolü için Bayrampaşa Devlet Hastanesine getirildi.

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel'in yanı sıra gözaltına alınan şüpheliler şu şekilde:
"Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuz Kaya, Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Aydoğdu, Ataşehir Belediyesi Mali İşler Müdürü Mürteza Kutluk, Ataşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Alpay Arslan, Ataşehir Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Aysun Gökçen, Ataşehir Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Basri Onur Dedetaş, Ataşehir Belediyesi Plan Proje Müdürü Nimet Karademir, Ataşehir Belediyesi İmar Ruhsat Müdürü Gülbin Ergünay, Ataşehir Belediyesi Yapı İmar Müdürü Ezgi Nur Yılmaz, Ataşehir Belediyesi Mimar Aslı Sevinç Afat, Ataşehir Belediyesi Zabıta Komiser Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Birkan Birol Yıldız'ın şoförü Çağlar Kaya, Onursal Adıgüzel'in şoförü Doğancan Topal, bir yapı şirketinden Mesut Bayram, bir mimarlık firmasında Fatih Velioğlu, belediye çalışanı Haydar Battal, bir yapı şirketinden Murat Gerger"