Avrupa piyasaları karışık
FAİZ GERİLEDİ
Bu nedenle bu hafta hisse bazlı hareketler ön plana çıkacak. Bu bandı korumaya devam edeceğini tahmin ettiğim endeksin, aşağıda 55 bin 55 bin 500 aralığını destek, yukarıda ise 56 bin 600- 56 bin 800 aralığını direnç bölgesi olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu hafta yine İtalya ve Yunanistan konuşulacak ve takip edilecek.
Faiz cephesinde geçtiğimiz cuma sakin, nispeten olumlu bir görünüm hakimdi. Gösterge tahvilin faizi yüzde 10.01 seviyesini test etmesinin ardından geçtiğimiz cuma günü yüzde 10'un tekrar altına indi. Euro Bölgesi borç krizine ilişkin endişelerinin odaklandığı İtalya'da Senato'nun bütçeyi de içeren ekonomik reformları onaylayarak ülkede yeni bir hükümetin önünü açması, global hisse senedi piyasalarına olumlu yansırken, iç piyasayı da pozitif etkiledi. Fakat bayram tatili nedeniyle sıkışık bir hafta olmasına paralel hacimsiz, sıkışık seyir izlendi.
Kısa ve orta vadede Merkez Bankası'nın tutumu ve fonlama maliyetine odaklanmış durumda olan tahvil ve bono piyasası, sanayi üretim verisi ve Merkez Bankası beklenti anketine tepkisiz kaldı.
DÖVİZ DALGALI
Bu hafta bono piyasası yine yurtdışına bağlı hareket edecek. Özellikle İtalya ve Yunanistan'daki gelişmeler önemli olacak. Kurdaki gelişmelerin de yakından izleneceği bono piyasasında, bileşiklerin yüzde 9.50-10.10 aralığında hareket etmesi bekliyorum.
Bayram sonrası iç piyasalarda Avrupa'nın yarattığı dalgalanma sürüyor. İtalya'nın borçlanma maliyetindeki sert dalgalanmalar perşembe ve cuma gününde risk iştahını belirlerken, euronun dolar karşısında son bir ayın en düşük seviyelerinden bir miktar yükselmesiyle, dolar/TL geçtiğimiz cuma 1.78'li seviyelerine yakın başladı. ABD piyasalarındaki tatil hacmini etkilerken, gün içinde piyasada gözler İtalya ve euro üzerinde yarattığı hareketlerdeydi. Önceki hafta perşembe günü 1.7845 TL'den kapanan dolar geçen haftayı 1.7765 TL kapattı. Euro ise önceki hafta 2.4240 TL'den kapanırken, geçtiğimiz hafta 2.4320 TL'den kapadı.
Euro geçtiğimiz hafta dolar karşısında bir ayın en düşük seviyesi olan 1.3484 doları gördükten sonra, biraz toparlandı. Ancak İtalya'da kurulan yeni siyasi birliğin, gerekli mali reformları uygulayabileceği kesin değilken, toparlamanın kalıcı olup olmadığı konusunda kesin bir görüş belirtemiyorum. Küresel piyasalardaki gelişmelerin yakından izlenmeye devam edileceğini belirtirken, risk iştahı ve İtalya piyasalarındaki işlemler dolar/TL'yi de aynı paralellikte etkileyecektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.