Piyasalarda sert hareketler
ENFLASYON VERİLERİ
Banklarda yaşanan ralli sonrasında yorulma emarelerinde artış yaşanıyor. Bu IMKB'de endeks bazlı hareketten hisse bazlıya dönüşebilir. 62.500 puanın kırılmasıyla yeni dirençler ortaya çıkabilir. Bu seviyeler eğer kırılırsa yükseliş devam eder ve endeks 65 bine doğru tekrar yol alır. 60.600 desteği kırıldığı takdirde ise destek seviyesi 59.500 seviyesi olacaktır. Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra içeride açıklanacak veriler de izlenecek. Özellikle enflasyon verileri piyasanın yönünde belirleyici olacak. Yıllık tüketici enflasyonunun yine yüzde 9'un üzerine çıkmasının şaşırtıcı olacak.
FAİZ: AB zirvesinin ilk gününde, Euro Bölgesi'nde zorda olan bankaların sermayelerinin kurtarma fonu tarafından güçlendirilmesine ve ortak bir denetim mekanizmasının oluşturulmasına karar verilmesinin ardından tahvil bono piyasası güne alıcılı başladı. Önceki günü yüzde 8.61 seviyesinden kapatan gösterge tahvilin bileşik faizi, günü yüzde 8.52 seviyelerinden güne başladı. Bileşikler günü ise yüzde 8.58 seviyesinden tamamladı. Euro/dolar paritesinin yükselmesiyle birlikte faiz tarafında da alımlar hızlandı. Görünüm olumlu olunca alım dalgası geldi ve son işlemde gösterge faiz yüzde 8.47'ye kadar geriledi. Analistler faizlerdeki düşüşün devam edebileceğini, 8.50 desteğinin kırılması durumunda sonraki hedefin 8.40 desteği olacağı kaydediliyor. Direnç olarak ise 8.60 ve 8.70 seviyelerine dikkat çekiliyor. Faizlerde ise yatay seyrin devam etmesini beklemekteyiz. Önümüzdeki hafta enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun olumlu bir sürpriz yaşanması ve Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltması beklentilerinin artması halinde faizlerde de bir miktar düşüş görebiliriz.
BORSA: Haftanın son gününde ise Avrupa Birliği liderlerinin bankalara destek konusunda anlaşması ardından dolar/TL ve sepet bazında TL sert bir düşüş yaşadı. Düzeltme hareketi ile dolar kurunun gün içinde 1.82'yi aştığını söyleyerek, AB liderler zirvesinden olumlu sonuç cıkmasının ardından riskli varlıklara girişler hızlandı. En çok Polonya, Macaristan gibi orta Avrupa ve bir süredir olumsuz bir seyir olan 1.2620'nin aşılması ardından paritede yükseliş iyice hızlandı. Buna paralel dolar/TL tarafında da sert düşüş gördük. Dolar kuru 1.8050 euro ise günü 2.2910 liradan tamamladı.
GERGİNLİK AZALIR
Önümüzdeki hafta AB zirvesindeki sonuçların somutlaşmasıyla birlikte küresel piyasalardaki gerginliğin biraz azalması bekleniyor. Buna paralel olarak yurtiçinde özellikle kurlarda rahatlama olabilir. Dış piyasalarda olumlu, yurtiçinde özellikle kurlarda rahatlama olabilir. Dış piyasalarda olumlu seyrin devamı halinde dolar/TLl paritesinde 1.80'in altının görülebileceğini tahmin ediyoruz. Bu hafta önemli veriler açıklanacak. Bunlardan en önemlisi ilk çeyreğe ilişkin büyüme verileri. Yılın ilk çeyreğinde GSYİH artışının geçen yılın aynı dönemine göre ciddi şekilde yavaşlamasını beklemekteyim. Ayrıca Haziran ayı enflasyon oranları da açıklanacak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.