Faizler düşüş eğiliminde
Hisse senedi piyasasındaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Ara ara yaşanacak sindirme hareketleriyle beraber, endeksteki yükselişin yıl içinde 70 binlere kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısında gelecek olan makro ekonomik verilerin bunu desteklemesini bekliyoruz. Kısa vadede ise piyasalardaki gelişmeler içeride Merkez Bankası'nın politikaları yakından izlenecek. Bu anlamda 19 temmuzdaki Para Politikası Kurulu'nun toplantısı beklenecek. Bu arada alınacak kararlar dolar ve faizleri yakından etkileyecek. Faizlerdeki hareket de özellikle bankacılık sektörü üzerindeki etkisini sürdürecek. Endekste, kısa vadede 63 bin önemli.
FAİZLER DÜŞÜYOR
Tahvil-bono tarafında işlem hacmi haftanın son gününde düşük kaldı ve aşağı hareketini sürdürdü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamalar da piyasa beklentisini destekler nitelikte... Yani faizlerde düşüş beklentimizi koruyoruz. Başçı, petrol fiyatlarında son dönemde yasanan düşüşün de desteği ile Temmuz enflasyon raporunda yıl sonu için yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini, aşağı revize edebileceklerini, ancak bunun politikada bir gevşeme olarak nitelendirilmemesi gerektiğini, politikaların gerektiği kadar sıkı olduğunu söylemişti. Bu da piyasayı olumlu etkiledi. Bileşikler haftayı yüzde 8.06'dan kapattı.
Önceki hafta Cuma günü yüzde 8.50'nin üzerinde olan ve geçtiğimiz haftayı yüzde yüzde 8'ler civarında tamamlayan bileşiklerin, bu hafta bu seviyenin de altına inebileceğini belirtebilirim. Faizlerde eğilim düşüş yönünde. Açıklanan büyüme ve enflasyon oranları yurtdışında olumlu karşılanırken Türkiye'ye yönelik risk iştahının artığını görüyoruz. Bu hafta içinde gösterge bileşik faizin yüzde 8 civarında seyredeceği, hatta yüzde 7.80'lere inebileceği belirtebilirim.
DOLAR YÜKSELDİ
ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerin altında artış göstermesi sonucunda euro/dolar paritesindeki düşüş sürdü. Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem para politikasında gevşeme gideceği beklentilerinin de etkisiyle dolar/TL 1.83 seviyesine yaklaştı. Dolar/TL tarafında dış piyasalardaki olumsuz hava etkili. ABD verisi sonrası euro/dolardaki düşüşe paralel, dolar /TL yükseldi. TL'de Doğu Avrupa'ya göre ortalamanın hafif üzerinde değer kaybı var ama çok kötü değil. TL faizinin önümüzdeki dönemde düşeceği beklentisi girişleri sınırlayan en önemli etken oldu. Kur günü 1.8190'dan kapattı. Merkez Bankası'nın düşen enflasyon, daralan cari açık ve 100 dolar civarında seyreden petrol fiyatlarının desteğiyle faiz koridorunu daraltacağı beklentileri TL'nin zayıflamasına neden oldu.
Önümüzdeki dönemde eğer global likitide bollaşırsa TL'deki değer kaybını sınırlayabilir. O zamana kadar dolar/ TL'nin 1.8500- 1.900 bandında hareket etmesini bekliyebiliriz. Bu hafta döviz kurunun euro / dolar paritesinde gelişmelere göre yön bulmasını bekliyorum. Küresel piyasalarda olumsuz bir gelişme olmazsa döviz sepetinin 2.03-2.05 düzeylerinde yatay seyredeceği söyleyebilirim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.