Yurtdışı belirleyici
Önümüzdeki hafta FED, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası toplanacak. Bu haftanın seyrini bu toplantılarda alınacak kararlar belirleyecek. Endeksin alçalan trend baskısından kurtulmuş olmasının da piyasada teknik anlamda bir miktar rahatlama yarattığını söyleyebiliriz. Mevcut görüntü, bu hafta için de olumlu sinyal veriyor. Ancak dirençlere de yaklaşıyoruz. Özellikle 65 bin civarında bir zorlama görebiliriz. Bu hafta yine yurtdışı piyasalar ve bilançolar takip edilecek.
FAİZLER YÜKSELDİ
Tahvil ve bono piyasası haftanın son işlem gününde önceki günkü kazançların bir kısmını geri verdi. Sabah saatlerinde Alman Merkez Bankası'ndan gelen Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımını desteklemedikleri haberleri küresel piyasalarda görüş mesafesini düşürdü. TL değer kaybederken, tahvil piyasasında faizler 4-6 baz puan yükseldi. Ancak öğleden sonra tekrar iyimserleşen havayla kayıpların bir kısmı geri alındı. Sabah saatlerinde yüzde 7.90 seviyelerinde olan bileşikler günü yüzde 7.78 den tamamladı.
Bu hafta Avrupa tarafından gelecek haberler ile FED'in faiz kararı ve Bernanke'nin yapacağı açıklamaların bono piyasasında yönü belirleyeceğini tahmin ediyorum. Kısa vadede gösterge kağıdın yüzde 7.80 ile yüzde 8 bandında hareket edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem boyunca izleyeceği para politikası hakkında önemli ipuçları sağlayan enflasyon raporu piyasaları etkilemezken bundan sonra Merkez Bankası'nın hareketleri yakından takip edilecek. Ayrıca yurtdışı piyasalardaki hareket de faizin yönünde belirleyici olacak.
TL DEĞER KAYBETTİ
Dolar/TL, aylık rutin ödemeler için lokal kurumsal dolar talebinin etkisi ve yabancıların kar realizasyonuyla diğer gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak küresel piyasalardaki risk iştahını tam olarak yansıtamadı. Lokal kurumsal talebin yanı sıra yabancı talebi de görüyoruz. Diğer taraftan bu talebi karşılayacak fazla dolar arzı yok. Uzun TL pozisyonları küçültülüyor biraz. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının kurda yukarı yönlü etkisini ECB açıklamaları sınırlamıştı zaten. Cuma günü sabah saatlerinde 1.81 seviyelerinde olan dolar kuru 1.82'yi aşsa da günü 1.8110 liradan tamamladı.
Yerli kurumsal talep ile TL'de değer kaybı görüyoruz. Bu talebe kısmı yabancı çıkışları da eklenmiş durumda. Ancak çıkışı tetikleyen bir haber ya da söylenti şimdilik mevcut değil. Yerli talebinin azalması durumunda dış piyasalardaki olumlu havanın da devamı ile kurda tekrar gerileme bekliyoruz. Gelecek hafta ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısında alınacak kararların piyasalara yön vermesi bekleniyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.