Dolarda yatay seyir
FAİZDE SAKİN SEYİR
Yurtdışında birçok piyasanın Paskalya tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı geçtiğimiz haftanın son işlem günü, faiz cephesi sakin ve hacimsiz geçti. Bu hacimsiz seyirde, önümüzdeki hafta Hazine'nin yüklü bir iç borçlanma programı olması ve ay sonu sıkışıklığı da etkili oldu. Gösterge tahvil haftayı yüzde 6.35 seviyesinden kaparken, valörlü işlemlerde de aynı seviyeler gözleniyor. Önümüzdeki hafta üç ihale var ve bunlar yakından izlenecek. Makro tarafta ise S&P'nin not artışının, Moody's ve JCR'dan not artışı beklentilerini güçlendirmeye başladığı takip ediliyor. Bu beklentinin Türkiye'ye hem doğrudan hem de portföy yatırımları aracılığı ile gelen fon akışını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Bu beklentinin faiz cephesine olumlu yansıyacağını öngörüyorum.
KURDA HAREKET AŞAĞI
S&P'nin not artırmasının ardından, aşağı yönlü eğilimin sürdüğü kurda alternatif piyasalarda olduğu gibi Paskalya tatili nedeniyle, ABD dahil yurtdışında birçok piyasanın tatil olması ile hareketler sınırlı kaldı.
İçerde açıklanan dış ticaret verileri çok etkili olmazken, S&P'nin not artırımı nedeniyle aşağı yönlü baskı daha ağır basıyor. Dolar cuma gününü 1.8095 TL'den, euro da 2.3200 TL'den kapattı. Euro/dolar paritesi ise 1.2820'lerde seyretti. Güney Kıbrıs'ta mevduatlara vergi getirilmesi, diğer ülkelere de uygulanabileceği ihtimali piyasaları tedirgin etmeye ve euro üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. İçerde yaşanan olumlu tablo ile tekrar değerlenmeye başlayan TL karşısında Merkez Bankası'nın nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor. Kurun önümüzdeki hafta 1.80-1.82 bandında hareket etmesi muhtemel görülüyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.