Dolar da rekor kırıldı
Endeks cuma günü gün içinde 63 bin 271 puana kadar gerilerken haftayı yüzde 1.53 düşüşle 64 bin 427 puandan kapattı. Volatilite ve yukarı hareketin devamının yanında, buna faiz piyasasının da ayak uydurması satışları artırdı. Cuma günü faiz cephesi de darbe yedi ve yüzde 11'e dayandı. 64 bin seviyesinin kırılmasıyla satışların bankacılık ve Koç Grubu hisseleri başta olmak üzere yoğunlaştığını gördük. Önümüzdeki hafta endekste 62 bin 500 ilk destek seviyesi. Merkez Bankası, buna paralel dolar-faizdeki hareket takip edilecek.
FAİZ YÜKSELDİ
Faizler Cuma günü 10.99'a kadar yükselerek iki yılın zirvesini gördü. Böylece faizler Ocak 2012 ortasından beri en yüksek seviyede işlem gördü. Küresel endişeler gelişmekte olan ülke piyasasında lokal para birimi sabit getirili tahvillere satış baskısı yaratıyor. Kısa sürede dağılacak gibi görünmüyor. Bunun dışında TL'deki seyir de satışlarda etkili. Bileşikler günü yüzde 10.80'den tamamladı. Gösterge faiz ile CDS arasındaki ilişkiye bakıldığında yüzde 10.50 seviyelerinin önemli olduğunu ifade eden analistler, TCMB'nin gelecek dönemde faizlerin yüzde 9 seviyesinde oluşmasını sağlayacağını açıkladığı ek parasa sıkılaştırma günlerine daha fazla başvurmasını bekliyor. Türkiye'nin CDS'nin gelecek dönemde daha da yükselmemesi durumunda, faiz tarafında yatay bir seyir öngörülüyor.
DOLAR REKORA DOYMADI
TCMB'nin Perşembe günü TL'deki değer kaybını durduramayan, 3 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen doğrudan müdahalesinin ardından Cuma günü herhangi bir adım atılmamasının etkisiyle hem dolar/TL kuru hem de sepet bazında TL yeni zirvelerini test etti. TCMB'den yeni bir adım gelmemesi ile 2.3360'a kadar yükselen dolar kuru, Cuma gününü 2.3250 liradan tamamladı. Sepet bazında TL ise 2.7706'ya kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti. Önümüzdeki günlerde piyasada, Merkez Bankası'nın müdahalesinin miktarı ve süresi, EPS günlerinin uygulanışı ve gün sayısı, ayrıca olası faiz artışının oranı yakından takip edilecek. Bu üç faktör dolar/TL'nin seviyesinde rol oynayacak. Global süreç destekleyici değil. FED'in varlık alımını azaltma süreci devam ediyor ve bu da Türkiye'nin elini zayıflatan ciddi bir faktör.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.