Piyasalarda Musul etkisi
FAİZDE YÜKSELİŞ SINIRLI
BIST 100 endeksi cuma günkü düşüşüyle Perşembe kazançlarının tamamını geri verirken, haftalık bazda yüzde 1.72 değer kaybetti. Bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı ve sonrasında Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının takip edileceğini belirterek, Musul ile ilgili haber ve açıklamaların ise yön üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini vurguluyorum. BIST 100 endeksinde 77 bin 900 ve 77 bin seviyelerinin orta vade için kritik destek seviyeleri olduğunu ifade ederken, olası yükselişlerde ise 81 bin seviyesinin direnç konumunda olduğunu aktarıyorum.
Faiz tarafında TCMB'den faiz indirim beklentileri yükselişi sınırlıyor. Döviz piyasasında görülen baskı, tahvil-bono tarafına ise tam olarak yansımıyor. Tahvil tarafında TCMB'nin Irak'taki gelişmeleri ve kurdaki hareketi geçici göreceği ve faiz indiriminden vazgeçmeyeceği fiyatlanıyor. PPK toplantısı giderek yaklaşıyor. TCMB'den faiz indirim beklentisi tahvil piyasasında yükselişleri sınırlıyor. Kimse elindeki kağıdı satmak istemiyor. Ancak Musul da fiyatlanıyor dolayısıyla hareketler genelde satış yönünde oluyor. Orada tansiyonun düşmesi durumunda ancak alım hareketinin başlamasını bekleyebiliriz.
DOLAR YÜKSELDİ
Irak'ta tırmanan iç savaş global olarak risk iştahını olumsuz etkilerken, baskı altında kalmaya devam eden dolar/ TL 2.13 seviyesini aştı. IŞİD'in Türk rehineleri hala serbest bırakmaması ve bölgedeki belirsizlik ortamının sürmesi, kurda baskı yaratıyor. TL gelişen ülke para birimleri arasında en kötü performans gösterenlerden biri. Irak gelişmeleri bu haftayı da taşıyacak gibi. Dolarda 2.1220 desteği üzerinde yukarı yönlü hareketlerin takip edildiği paritede bu seviye üzerinde kalıcılık oluşması durumunda 2.1330 direncini takip ediyor olacağız.
Olası aşağı yölü hareketlerde 2.1220 desteği altında 2.1080 ve 2.1010 destekleri önemli olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.