BORSA: BIST 100 endeksi günü 1.767,85 puanlık düşüş ve yüzde 2.06'lık değer kaybıyla 84.147.51 puandan tamamladı. Artan dolar talebi ve TCMB üzerindeki siyasi eleştirilerle dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.5274'e çıkarken, BIST 100 endeksi de banka payları öncülüğünde sert bir şekilde düşüşe geçerek 83.78459 puana kadar geriledi.
Hem içerde hem de dışarıda olumlu gelişme olması gerektiğinin altını çizebiliriz. TLve bono faizlerindeki yükseliş satış baskısı yaratıyor. Bu hafta gelebilecek olumlu haberlerle tepki alımı görebiliriz ama faizi rahatlatıcı gelişmeler olmadığı sürece ileriki haftalarda 83000 seviyesinin altı gündeme gelebilir.
OLUMSUZ GELİŞMELER
FAİZ: Geçen haftanın son gününde de ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişeler TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerinde baskı yaratmaya devam etti. İki yıllık bileşik faizler yüzde 9'a yaklaştı. Cuma öğleden sonra Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerinde miktarı yüzde 50 artırabileceğini açıklaması bir nebze havayı yumuşattı. 10 yıllık gösterge ise yüzde 8.45'de.
Hazine martta 2, nisanda 6, mayısta 5 ihale ile borçlanacak. İçerde hava yumuşamazsa ve küresel piyasalarda risk iştahında düzelme olmazsa dolar/TL 'yi takip edecek olan gösterge tahvilin yüzde 8.25-9 arasında dalgalanma beklenebilir daha olumsuz bir gelişmeyi ise düşünmek dahi istemiyoruz.
Cumhurbaşkanının TCMB ve başkanına yönelik sert eleştirileri; bunun üstüne ABD'den gelen olumlu ekonomik veriler ve bazı Fed üyelerinin faiz artırımı konusunda haziranı işaret etmesiyle dolar/TL 2.50 eşiğini aştı. Buna ek olarak Babacan ve TCMB Başkanı Başçı'nın istifa edeceği yolundaki söylentilerde TL'yi zayıflattı.
Euro dolar karşısında 1.11'lere düştü TL ise geride kalan hafta en çok değer kaybına uğrayan para birimleri arasında yer aldı. Yurtiçi enflasyon verileri ile ECB toplantısı ve ABD verileri piyasaları etkileyecektir. Ayrıca siyasilerin TCMB'yi sert eleştirilerinde yumuşama olmazsa, dolar/TL de yükselme devam edebilir.