Dolardaki dalgalanma normal
Dolar daha önce 3000 üzerine çıktı.
3,100'ü geçip, 3,200'e çıkmıştı, sonra 2,900'lere geldi, sonra tekrar çıktı, böyle dalgalanıyor. Bu da son derece doğal. Şu anda ekonomide dengeleri bozacak bir olumsuzluk yok ve olmayacak. Çünkü her şey piyasa şartlarında oluşuyor. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar ve yaşanan hadiselerle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, içeride ve dışarıda önemli gelişmelerin ekonomiyi ciddi anlamda olumsuz etkileme potansiyeli taşımasına rağmen tüm makro göstergelerin sağlam olduğunu ve büyüme performansının sürdürüldüğünü söyleyebilirim.
2016 yılında yaşanan hadiselere rağmen büyümenin yüzde 3'ün üzerinde gerçekleşeceğine işaret ediliyor. Hedef bir miktar revize edildi ama başka hangi ülke olursa olsun, en gelişmiş ülke bile Türkiye'nin 2016 yılında karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan biri veya bir kaçıyla muhatap olmuş olsaydı, o ülkede ekonominin genel dengeleri ciddi anlamda zafiyete uğrar ve bozulma yaşardı.
BÜYÜME PERFORMANSI HIZ KESMİYOR
"Dalgalanmalar olsa bile faiz hadlerinde aşağı yönlü gidiş devam ediyor. Merkez Bankası, 15 Temmuz'dan sonra faiz indirimi yaptı. Bu süreçte tüm bunlar yaşanırken güçlü büyüme performansı devam ediyor. Makro dengelerin hiçbirinde sıkıntı yok. Ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor. Cari açık azalıyor. Bu da son derece önemli. İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseliyor; yüzde 70'in üzerine çıktı.
Daha da artacak. Dolar bütün para birimleri karşısında inanılmaz bir şekilde güçlü duruyor. Belki yüzde 1-2 gibi bir miktar Türk Lirası bu noktada biraz daha fazla değer kaybetti, o da olabilir, dalgalı kur politikası içinde aşağı, yukarı yönlü hareketler her zaman olabilir.
Daha önce 3'ün üzerine çıktı. 3,1'i geçti, 3,2'ye çıkmıştı, sonra 2,9'lara geldi, sonra tekrar çıktı, geldi böyle dalgalanıyor. Bu da son derece doğal. Ama önemli olan şu; hiçbir müdahale olmadan tamamen piyasa şartlarında dengeleniyor.
Bu çok önemli. Hiçbir müdahale yok, hiçbir şeye. Ne kurun fiyatına, TL fiyatına, dövizin fiyatına, ne bankacılık sistemine, ne sermaye piyasalarına hiçbir müdahale olmaksızın piyasanın oluştuğu seviye bu. Merkez Bankası müdahale bile etmiyor satış yönünde. Dövizi satarak dengelemeye çalışmıyor. Hiçbir müdahale olmadan oluşan fiyat bu. Buna benzer bir gelişme olduğu zaman bütün ekonomilerde Merkez Bankaları piyasaya döviz sürüyorlar. 2008 krizinden sonra çok kısa sürede içinde Merkez Bankası Ruble'nin değer kaybını önlemek için 100 milyar dolardan fazla para sürmüştü piyasaya ama engelleyememişti.
Şu anda Rusya Merkez Bankası piyasaya döviz bile satmıyor. T.C Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 121 milyar dolar olduğu Türkiye'nin, dünyanın 2015 yılında en hızlı büyüyen 5 ekonomisinden biri olduğu unutulmamalı.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.