Piyasalarda oynaklık
Oynaklığın yüksek olduğu bir yıl olan 2016'da Birleşik Krallık'ın Brexıt kararı, ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ipi göğüslemesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım süreci, yurt içinde ise darbe girişimi ve Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu indirmesinin yanı sıra başkanlık sistemi tartışmalarının siyasi tansiyonu, Suriye'deki gelişmelerin ise jeopolitik riskleri artırması piyasalarda da hareketliliğe yol açtı.
Dövizde düşüş
2017 yılında Ocak ayı sonundan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın ifade ettiği gibi döviz kurlarında ciddi anlamda düşüş beklendiğini söyleyebiliriz. Bu arada ABD'nin yeni başkanının göreve başlamasıyla uluslararası piyasalarda iyileşme beklenmektedir.
Yurt içinde yeni anayasa değişiklikleri ile birlikte referandumdan olumlu sonuç çıkacağına yönlik beklentimiz Türk Lirası'nı oldukça güçlendirecektir.
2017 yılının ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyoruz.
Borsa kazançta doları solladı
Yatırımcıların yıl boyunca en çok konuştuğu ve hareketlerini en fazla merak ettiği dolar/TL 2016 yılında yüzde 21 değer kazanırken, söz konusu dönemde Borsa İstanbul'da "doğru" sektöre yatırım yapanlar yüzde 50'yi aşan getiriler elde etti.
Borsa İstanbul'da aralarında spor ve metal ana sanayinin de bulunduğu 7 sektör endeksine dahil olan pay piyasaları ortalama olarak yatırımcısına dolar/TL'den daha fazla kazandırdı.
Trabzonspor birinci
Borsa İstanbul'da bu yıl en çok değer kazanan sektör endeksi yüzde 57,80 ile spor olurken, onu yüzde 52,37 ile metal ana sanayi, yüzde 48,60 ile finansal kiralama ve faktoring izledi.
Spor endeksine dahil şirketlerin hisseleri içerisinde yatırımcısına en çok kazandıran yüzde 123,62 ile Trabzonspor olurken, onu yüzde 85,19 ile Beşiktaş, yüzde 82,80 ile Galatasaray izledi. Fenerbahçe hisselerinin getirisi ise yüzde 4,84 ile sınırlı kaldı.
Ulaşımda düşüş
Değer kaybeden 4 sektör endeksi ise sırasıyla yüzde 29,52 ile ulaştırma, yüzde 7,16 ile gıda-içecek, yüzde 5,31 ile ticaret ve yüzde 1,95 iletişim oldu. Aynı dönemde aralarında holding ve yatırım, inşaat ve taş toprak gibi endekslerin de bulunduğu 18 sektör endeksi yılı yükselişle tamamlarken, ulaştırma, gıda-içecek, iletişim ve ticaret olmak üzere 4 sektör endeksi ise düşüş kaydetti.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.