Yurtiçinde de yurtdışında da oynaklık yüksek!
Haftanın son işlem gününe gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı tarafta yüksek oynaklık ile başladık.
Yurtiçi tarafta ABD ile yaşanan yaptırım krizinin yanı sıra, ekonomiye dair spekülasyonlar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in uyarıları, erken yerel seçim söylemleri ve küresel risk artışları gibi oldukça geniş skaladaki gelişmeler TL kurları üzerinde etkiliydi. Türkiye'nin tahvil faizleri ve CDS'te yaşanan sert yükselişlerle de tüm zamanların rekorları yenilendi. Yurtdışı tarafta ise; ABD'nin, Çin ile giriştiği ticaret savaşları endişelerinin yanı sıra; İran, Rusya, Türkiye gibi birçok ülkeye uyguladığı yaptırımların ve bazı majör bölgelerdeki (Euro Bölgesi, İngiltere) lokal sorunların etkileriyle yatırımcıların güvenli liman arayışları ile ABD Doları'na gelen talep etkiliydi.
CARİ İŞLEMLER DENGESİ
Dolar Endeksi, 2017 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyelerini test ederken, birçok para biriminde Dolar karşısında son yılların en zayıf seviyeleri görüldü. Cuma günü açıklanan ekonomik verilere baktığımızda ise Japonya'nın 2. çeyrek öncü büyüme oranları beklentilerin üzerinde gelirken, ülkenin Hizmet Sektörü (Üçüncül Sanayi) Aktivite Endeksi öngörülerin altındaydı. Türkiye'nin Cari İşlemler Dengesi'nde son 10 ayın en düşük işlem açığı görülürken, İngiltere'de açıklanan; 2. Çeyrek Büyüme (revize), 2. Çeyrek İşletme Yatırımları (öncü), Ticaret Dengesi, Sanayi ve İmalat Üretimi gibi datalar ise çoğunlukla beklentileri karşıladı.
Dolar Endeksi'ndeki sert güçlenme sonrası FED'e yönelik beklentilerin de şekillenmesi açısından günün küresel anlamda merakla beklenen verisi ise ABD manşet enflasyon (TÜFE) rakamlarıydı.
Günün kalanında yurtdışı tarafta yine; küresel ve lokal olarak önem arz eden haber akışları piyasalarda takip edilecek.
Ayrıca, tahvil piyasalarında oluşan hareketler ve kur savaşları riski de izlenecek.
ABD'NİN YAKLAŞIMI
Yurtiçi tarafta ise başta ABD ile yaşanan kriz olmak üzere sistematik risk unsurlarının durumu, hükümet yetkililerinden veya uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve olası TCMB hamlesi önemli olacak. Doların rekorları bitmek tükenmek bilmeden sürüyor:
Rahip Brunson krizi ile patlak veren ABD ile ikili ilişkilerimiz, heyetlerin görüşmeden bir sonuç alamaması ile bir bilmece halini aldı.
ABD'nin görüşmede Brunson'un yanında 15 kişilik bir listeyi de masaya koyarak serbest bırakılmalarını talep ettiği gelen haberler arasında.
Bu meyanda Türk lirası aşırı değer kaybını süratle devam ettirirken piyasalarda derin endişeler hakim.
Sıkıntıların İran'a uygulanacak ambargonun devreye girmesiyle büyüme ihtimali de beklentiler arasında.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen uyarı da tabloyu TL aleyhine güçlendirirken bugün Hazine Bakanlığı tarafından açıklanacak yeni ekonomi modeli merakla beklenmekte.
EURO ÜZERİNDE BASKI
Avrupa'da ise AMB'nın açıkladığı raporda ABD'nin uygulamaya koyduğu ek vergilerinden endişe verici olarak bahsedilmesi, İtalya ve İspanya'dan gelen bütçe sıkıntısı haberleri Euro'da baskı oluşturmakta... Güçlenen dolar G10 ülkeleri başta olmak üzere Yen dışında tüm kurlar karşısında yükselişini sürdürdü...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.