Seneye de aynı para ve kur politikası uygulanacak
Her yıl olduğu gibi Merkez Bankası gelecek yılın para ve kur politikasını Aralık ayının ilk haftası içinde kamuoyuna duyurdu. Uzun süredir uyguladığı politikaları aynen sürdürecek yeni yılda da... 2001 krizi sonrası başladığı enflasyon hedeflemesi rejimini iki aşamalı olarak bugüne getirmişti Merkez Bankası.
2006 yılına kadar "örtülü" olarak başlamıştı bu rejimi uygulamaya. Umduğu gibi sonuçlar gelince 2006 yılı itibarıyla örtülüye göre daha katı versiyonu olan "doğrudan enflasyon hedeflemesi rejimine" geçmişti.
2001 krizi sonrası değişen Kanun ile uyumlu olarak daha doğrusu zorunlu olarak 2019 yılı para politikasının ana hedefi "fiyat istikrarı", ikincil hedef de 2008 küresel krizi sonrası kendini tam olarak hissettiren finansal istikrar" olacak.
Küresel kriz sonrası tüm merkez bankaları uyguladıkları tek amaçlı para politikaları ile eleştirilmiş, bu bağlamda finansal istikrarı da hedefleri arasına monte etmek zorunda kalmışlardı. Dolayısıyla, fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın gözetilmesine programda vurgu yapılmış.
GELECEK FAKTÖRLERE GÖRE
Para politikası rejimi gelecek yılda yine "doğrudan enflasyon rejimi" olacak. Bu temel rejim çerçevesinde Merkez Bankası para politikası kararlarını, enflasyon beklentilerine, fiyatlama davranışlarına ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelere göre verecek. Yani mevcut enflasyon oranından öte gelecek enflasyonu etkileyen faktörlerin gelecekte alacağı olası değerleri tahmin ederek politika kararlarını verecek.
Oldukça şeffaf bir rejim olan doğrudan enflasyon hedeflemesine göre enflasyon hedefinin belirlenmesi gerekiyor. Tabi nokta hedef olabileceği gibi oran artı belirsizlik marjı şeklinde bir band aralığı da açıklanabiliyor.
Merkez Bankası, Hükümetle mutabık kalarak enflasyon oranının yüzde 5 seviyesinde olması öngörüldü. Belirsizlik bandı ise yukarı ve aşağı yönde yüzde 2 puan olacak. Likidite yönetimi çerçevesinde temel fonlama aracı 1 hafta vadeli repo işlemleri olacak. Bu araçla ikincil piyasa gecelik faiz oranlarının politika faiz oranı civarında oluşması sağlanacak.
DİĞER ARAÇLAR DA OLACAK
Aynı zamanda Merkez Bankası TL likidite yönetiminde şu araçları da elinin altında tutacak: Gecelik borç verme ve alma işlemleri, kira sertifikası karşılığı repo kotasyon işlemleri ve geç likidite penceresi işlemleri... Bu 3 araç para piyasalarında oluşan faiz oranlarındaki olası dalgalanma seviyesini faiz koridoru çerçevesinde belirlenen aralıkta tutacak. Kısa bir not düşelim; Merkez Bankasının bankaları gecelik vadede fonlaması faiz koridorunun üst bandı, Merkez Bankasının bankalardan borç alması ise faiz koridorunun alt bandını oluşturuyor. Yukarıda özetlediğimiz açık piyasa işlemlerinin yanı sıra zorunlu karşılık oranları, TL depo hesapları ve reeskont gibi diğer klasik politika araçlarını da kullanacak.
Gelelim kur politikasına...
Dalgalı kur rejimi devam edecek. Her yıl olduğu gibi itinayla her hangi bir reel ya da nominal kur hedefinin olmadığının altını kalın çizgilerle çizmiş Merkez Bankası...
Dolayısıyla, ekonominin doğası gereği birden fazla nominal çıpa olamayacağından, faiz oranında kullanacak çıpa hakkını, kurları da dalgalanmaya bırakacak.
Döviz likiditesi yönetiminde başvuracağı araçların başında TL depoları karşılığı döviz depo işlemleri geliyor. Bunun yanı sıra döviz karşılığı TL swap işlemlerini, TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerini ve BIST bünyesindeki vadeli döviz işlemleri piyasalarını da kullanacak. Bu yılın zor koşullarına rağmen önemli sınav veren Merkez Bankası'na yeni yılda başarılar diliyorum.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.