İş kazalarında sağlanan yardımlar ve haklar
Herkese merhaba..
Ülkemizin incisi İzmir'in güzel insanlarının sosyal güvenliği için 18 yıldır çalışan biri olarak İzmir'den doğup, ulusal basında önemli bir yer edinen Yeni Asır'da sizlerle buluşmanın mutluluğu tarif edilemez.
Bundan sonra, her hafta Çarşamba günü, bu köşede sizlerden gelen sorulara cevap verir iken, sosyal güvenlik ile ilgili bilgilendirici konulara da değiniyor olacağız.
İki konu ulaşılabilir olmaz ise anlam ifade etmez. Biri sağlık, diğeri ise sosyal güvenlik.
Hasta olduğunuz anda bir sağlık kuruluşuna ulaşamıyor iseniz tıp bilimi ne kadar gelişmiş olursa olsun sizin için anlamsızdır. Sosyal güvenlik için de aynı şey geçerlidir. Sosyal güvenliğiniz ile ilgili bilgileri en hızlı şekilde alamıyorsanız, nereye başvuracağınızı bilemiyorsanız, kendinizi bir boşlukta hissedersiniz.
Ülkemiz bu iki konuda, tabiri caiz ise, 16 yılda çağ atladı diyebiliriz. Sağlık alanında yaşanan hayal edilemez ilerlemeleri anlatmak bize düşmez ama sosyal güvenlik alanında, bu ülkenin insanına yakışır, en ileri teknolojik alt yapı ile kurulmuş modern hizmet binalarında, kapı komşunuz misali, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimiz, E-Devlet sistemi içindeki SGK uygulamalarımız ve ALO 170 başvuru, ihbar ve şikayet hattı ile 7 gün 24 saat ulaşılabilir bir sosyal güvenlik sistemine sahibiz.
Artık bu köşeden de, Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan bir yönetici olarak sizlere ulaşabileceğimizi, sizlerin de bize ulaşabileceğinizi bilmek bizim için çok kıymetli. Bu fırsatı bizlere sağlayan Yeni Asır Gazetesine ve SGK Kurum Başkanımız Dr. Mehmet Selim Bağlı'ya teşekkür ederim.
DEVLET GEREĞİNİ YAPACAK
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü acı bir iş kazası haberi aldık. Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli-Gebze kesiminde önceki gün viyadük çalışmaları sırasında beton blokun düşmesi ile meydana gelen kazada üç işçimizi kaybeder iken bir işçimiz ile yaralı kurtarıldı. Haber alınır alınmaz, olayın olduğu gün ve saatler içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk konunun incelenmesi için Teftiş Kurullarını harekete geçirip hemen müfettiş görevlendirdi.
Konunun adli ve idari boyutta incelenmesi, soruşturması devam etmekle birlikte kaybettiğimiz işçilerimizin geride bıraktıkları için de devletimiz gereğini elbette yapacak.
Bizim bu gün değineceğimiz husus ise, bu noktada, iş kazası hallerinde sağlanan yardımlar, bağlanan gelirler olacak.
BİR GÜN DAHİ YETERLİ
Sosyal Güvenlik Kanunu, sigortalı olanların kanunun sağladığı bazı hak ve yardımlardan faydalanabilmeleri için gerek gün gerekse yıl olarak sistem içinde kalma sürelerini belirlemiş. Örneğin, doğum/ analık yardımı için son bir yılda 90 gün, emzirme ödeneği almak için son bir yılda 120 gün, malulen emekli olmak için 1800 gün gibi..
Ancak iş kazası halinde, bu sigorta kolundan sağlanan yardımların, bağlanan aylık ve gelirlerin alınması için 1 gün sigortalılık yeterli. Bu da sigortalı çalışmanın ne kadar önemi olduğunu gösteriyor sanırım.
İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ
Öncelikle iş kazası geçiren işçi, sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmalı hastanelere ulaşması halinde tedavisine ilişkin tüm sağlık yardımlarını sağlığına kavuşana kadar alabilir iken, kazadan sonra çalışamadığı süreler için ise halk arasında rapor parası denilen teknik ifadesi ile geçici iş göremezlik ödeneği alabilmektedir.
Eğer, geçirilen iş kazası sebebiyle işçinin iş göremezlik oranı %10'un üzerinde ise, hiçbir şekilde kesilmeyen iş göremezlik geliri bağlanmakta, ileride yaşlılık ya da maluluk sigortasından emekli olsa dahi, hayatı boyunca SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİNİ alabilmektedir.
İş kazasının ölümle neticelenmesinde ise işçinin kanunen hak sahibi konumundaki yakınlarına ise ÖLÜM GELİRİ ile ölüm aylığı gün/yıl şartlarını yerine getirmiş ise ayrıca ÖLÜM AYLIĞI da bağlanmakta ve cenazenin defni için ölüm ödeneği verilmektedir.
Burada son olarak işverenlerimizi de uyarmakta yarar var. Daha sonra ağır mali yükümlülükler ile karşı karşıya kalmamak için işverenlerimiz sigortasız işçi çalıştırmamalı ve meydana gelen iş kazalarını da ÜÇ İŞ GÜNÜ içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidirler.
Bir daha hiçbir işçimizin acı haberini bir kez daha almamak dileği ile sosyal güvenceli günler dilerim.
NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
Soru: 01.05.1999 tarihinde ilk defa çalışmaya başladım ve şu anda 4.960 gün çalışmam mevcut. Kurumunuz sağlık kurulu tarafından çocuğumun 01.04.2017 tarihinden itibaren ağır engelli olduğuna karar verildi. Ne zaman emekli olabilirim?
Cevap: İşe giriş tarihinize göre 20 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5.975 gün şartlarına tabisiniz. 5510 sayılı Kanuna göre ağır engelli ve bakıma muhtaç çocuğu bulunan annelerin 1.10.2008 tarihinden sonraki çalışmalarının 4'te biri prim ödeme gün sayısına eklenerek gerekli olan yaş şartından indirilir. Bu itibarla 1.4.2017 tarihinden itibaren bugüne kadar aralıksız çalıştığınızı düşünürsek 600/4 =150 gün toplam gününüze ilave edilerek yaşınızdan indirilecektir. Çalışmaya devam ettiğiniz sürece çalıştığınız günlerin 4'te biri bu şekilde emekliliğinize etki edecektir.
Soru: 3.5.1962 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 3.5.1976 olup şu anda 3.168 günüm mevcut. Ne zaman emekli olabilirim?
Cevap: 8.9.1976 tarihinden önce sigortalı olduğunuz için 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün şartlarını yerini getirdiğinizde ya da 3.600 gün üzerinden 55 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Şu anda 56 yaşında olmanız sebebi ile prim ödeme gün sayınızı 3.600 güne tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz. Eğer askerlik borçlanması yapmadıysanız askerlik borçlanması yaparak günlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.