Burası Türkiye burada iş var
Ülkemizde istihdam düzeyinin arttırılması, dezavantajlı grupların çalışma hayatına kazandırılması için ilk olarak 2017 yılında İstihdam Seferberliği hayata geçirilmiş idi. Söz konusu seferberliğin üçüncü aşaması sayılabilecek İstihdam Seferberliği 2019, 25 Şubat'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma ile ilan edildi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un talimatları ile seferberlik tanıtım faaliyetleri tüm vilayetlerimizde başladı.
Seferberliğin sloganı ise "Burası Türkiye Burada İş Var". 2019 yılında esnafımız, sanayicimiz, işverenimiz, tüm kamu kurumlarımız "Burası Türkiye Burada İş Var" sloganı altında birleşerek bu ülkenin çalışkan insanına yeni istihdam alanları yaratmak için bir araya gelerek 2 milyon 500 bin ek istihdam için söz verdi ve yine birliğini gösterdi.
Daha önceki yazılarımda tüm detayları ile şu anda yürürlükte olan ve işverenlerimizin faydalanabilecekleri teşvikleri anlatmıştım. Önceki teşvik uygulamalarında SGK priminin işveren prim payına verilen teşvik, zamanla genişletilmiş, bazı teşvik uygulamaları ile prim teşviklerine işçi payı ve vergiler de dahil edilerek işverenlerimizin üzerindeki prim yükü azaltılmış, zaman zaman tamamen ortadan kaldırılmış idi.
2019 İstihdam Seferberliği kapsamında ise yeni teşvik hayata geçirilmiş ve bu teşvik ile bir ilk hayata gerçekleştirilerek, yeni istihdam edilen her işçinin işverenin üzerindeki tüm işçilik maliyetleri "0" indirilmiştir.
İŞÇİNİN ÜCRETİ DEVLETTEN
İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında hayata geçirilen teşvik ile prim teşviki ile vergi teşvikinin yanı sıra ilk defa işçinin ücreti de teşvik kapsamına alınmış ve işverenin işçilik maliyeti "0" olmuştur. "Yeni İstihdama Ücret Desteği" adı altında sunulan bu teşvikten faydalanmak için gerekli olan şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
■ Öncelikle bu teşvik 1 Şubat - 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için geçerli olacaktır. İşe alınacak işçinin mutlaka işe alınmadan önce İŞKUR kaydının yapılması gerekmektedir.
■ Ücret desteğinden üç ay süreyle faydalanılacak olup buna karşılık işçinin 9 ay boyunca zorunlu istihdam edilmesi gerekmektedir.
■ Sigortalının işe alındığı aydan önceki 3 aylık sürede en fazla 10 gün sigortalı olarak çalışmış olmalıdır.
■ Ayrıca diğer teşviklerden farklı olarak işe alınacak işçinin işyerinde 2018 Ocak ila Aralık aylarında 5510 sayılı Kanun 4/1-A kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekmektedir.
İlave İşçi = SIFIR Maliyet
Yukarıda şartlarını saydığımız teşvik kapsamında işverenlerimize her ilave istihdam için üç ay boyunca kişi başı aylık 2.021 TL. ücret desteği, ayrıca yine üç ay boyunca aylık kişi başı 1.113 TL. vergi ve prim desteği verilecek olup söz konusu teşvik ile işçinin işverenimize maliyeti "0" TL olmaktadır. İlave istihdamda bir üst sınır yok, şartları sağlayan her ilave istihdam ücret, prim ve vergi teşviki alabilecektir.
Teşvikin şartlarından birinin 9 ay zorunlu istihdam olduğunu belirtmiştir. Üç aylık prim, vergi ve ücret desteğinden sonra ise kalan sürede işverenlerimiz söz konusu sigortalılar için 9 ay daha aylık kişi başı 1.113 TL vergi ve prim desteğinden faydalanmaya devam edeceklerdir. Eğer istihdam ettikleri kişiler kadın, engelli ya da 18 - 25 yaş arası erkek ise söz konusu süre 15 aya uzayacaktır. Bu süre de bu işçiler için işverenlerimizin yalnızca ücret maliyeti olacaktır. Hayata geçirilen istihdam seferberliğinin daha önceki yıllarda olduğu gibi ülkemize ve hayırlı olmasını diliyor söz konusu teşvikler ile insanlarımızın iş ve aş imkanına kavuşmalarını temenni ediyorum. Sosyal güvence içinde kalın...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.