Ünü yurtdışına taşan okul: Denizli Lisesi
***
Denizli Lisesi, 125 yıl önce 1874'de Çatalçeşme Parkı'nın bulunduğu yerde, Rüştiye Mektebi ismiyle eğitim öğretime başladı, 1894'te Liva İdadisi, 1904'te Sanat İdadisi ismini aldı. Bugün, Eski Bina adıyla bilinen Tarihi Bina'nın planını 1914'te Tevfik Bey çizdi. Binanın temeli bir yıl sonra atıldı. Birinci kat tamamlandı. Maddi imkansızlık nedeniyle ikinci kat bitirilemedi. Binanın üstü kiremitlendi. İnşaat, on yıl, bu haliyle kaldı. 1920'de Sanat İdadisi, Kız Numune Mektebi binasına taşındı. İki yıl sonra "Sultani Mektebi" adını aldı. 1923-1924 öğretim yılı sonunda Sultani Mektebi'nin ismi "Ortaokul" olarak değişti, 1927'ye kadar Kız Numune Mektebi' binasında kaldı. 1927'de "Köy Muallim Mektebi" açıldı.
***
1931'de Atatürk, 1945'te İsmet İnönü, 1950'de Celal Bayar, 1966'da Cevdet Sunay okulu ziyaret etti. 1932-1933'te Köy Muallim Mektebi kapatılınca, müdür Sacit Öncel'in çabalarıyla okul liseye dönüştürüldü. 1945'te Denizli İsmet İnönü Lisesi, 1950'de Denizli Lisesi adını aldı. 1962-1963 öğretim yılında, 220 öğrencilik "Pansiyon Binası" açıldı. 1963-1964 öğretim yılında, Yeni Bina'nın inşaatına başlandı. 1967'de Yankı adlı kültür sanat dergisi çıkarıldı. Yeni Bina'da eğitim öğretime başlandı. Lise ve ortaokul kısımları ayrıldı.
***
1968-1969 öğretim yılında Denizli Lisesi, TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada matematik dalında Türkiye birincisi oldu, 1970'de Denizli Lisesi Radyosu yayına başladı. 1980-1981'den itibaren 9 yıl üst üste TÜBİTAK yarışmalarında derece aldı. 1988'de Eski Bina, "Tarihi Eser" olarak tescil edildi. 1993-1994 öğretim yılında Denizli Lisesi, Müfredat Laboratuvar Okulu oldu.
***
Ekim 1993'te, Atatürk'ün ziyaret ettiği sınıf, "Cumhuriyet Müzesi" olarak düzenlendi. 1996-1997 öğretim yılında Yabancı Dil Ağırlıklı Lise uygulamasına geçildi. 1997'de Koca Mektep dergisinin ilk sayısı çıktı. 1997-1998 öğretim yılında ALO LİSE telefon servisi hizmete açıldı. Denizli Lisesi, 2008-2009 öğretim yılında, Anadolu lisesine dönüştürüldü.
***
Denizli Lisesi'nde 6 FKB laboratuvarı, 1 bilgisayar laboratuvarı, 2 konferans salonu, 1 TKY odası, 1 spor salonu, 1 futbol sahası, 3 basketbol sahası, 2 voleybol sahası, 1 atletizm pisti, 2 müze ve 1 kütüphane bulunuyor.
***
Başarıları ve sosyal etkinlikleriyle ünlenen Denizli Lisesi; devlet adamı, sanatçı, gazeteci, siyasetçi vb. birçok ünlüyü mezun verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Hüdai Oral ve Adnan Keskin, ABD'de Atom Mühendisi Hüseyin Yılmaz, ABD'de Nükleer Bilimler Araştırmacısı Hasan Karabulut, IBM'deki ilk Türk mühendis Necdet Erez, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, TRT eski Genel Müdürü Kerim Aydın Erdem, Prof. Dr. Rıdvan Ege, yazar Tahir Kutsi Makal, sanatçı Berkant, aktör Kerem Yılmazer, gazeteci-şair Erol Akıncılar, gazeteci Abdülgaffar Nemutlu, yazar M.Sadık Aslankara, halk müziği sanatçısı Talip Özkan, futbolcu Levent Kartop, heykeltıraş Hüseyin Altın, mimar Prof. Dr Necati İnceoğlu, mimar-yazar Hüseyin Bektaş, ressam Yaşar Çallı, gazeteci-yazar Hüseyin Gökçe, ressam Abidin Elderoğlu, müzisyen Yener Korkut sayıverdiklerimiz.
***
Denizli Lisesi'nde her yıl, geleneksel Keşkek Günü düzenleniyor. Tarihi binanın orta bahçesinde gerçekleştirilen bu özel güne, çok değerli konuklar mezunlar ve halk katılıyor. Program, Denizli Lisesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle başlayıp, konuklara keşkek ve aşure ikramıyla sürüyor. "Koca Mektep"in bu etkinliğinde, yüz kazan keşkek ve aşure kaynatılıyor, yaklaşık iki bin kişiye ikram var.
***
Denizli Lisesi bilim ve teknoloji çalışmalarına da önem veren bir okul. Her yıl Bilim Şenliği yapıyor. Şenliğe katılan projelerden çoğu TÜBİTAK'tan ödül aldı. Lise, okul müzeciliği konusunda da önemli çalışmalara imza attı. Tarihi Bina'da iki müzesi olan okul, Denizli tarihine ışık tutuyor. Müze olarak düzenlenen iki sınıf, Atatürk'ün ziyaret ettiği sınıflardır.
***
Denizli Lisesi, eğitim öğretimdeki gelişmeleri takip etmek, değişik kültürleri tanıtmak için değişik projeler geliştiriyor. İtalya'daki beş okulla, eğitim-kültür alışverişi projesini hayata geçirdi, AB Projesi'ne ise ortaklık teklifi aldı. Her yıl şiir dinletisi düzenleyen ve bir tiyatro sahneye koyan lise, sporda da adını Türkiye'ye, Avrupa'ya ve dünyaya duyurdu. Okulda, "Koca Mektep" adlı bir dergi çıkarılıyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.