Uygulamalı psikoloji alanında adını duyuran, yazdığı kitaplar, verdiği seminerler ve Kurduğu Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi ile Türkiye'de haklı bir yer edinen Prof. Dr. Üstün Dökmen, Tiyatro Yeniden Gurubu ile sahnelediği "Küçük Şeyler İleti, Şimdi Lazım" adlı tiyatral gösterisinde anne ve babalara seslenerek, "Çocuğunuzla iletişimi şimdi kurun" diyor.
Dökmen, ayrıca ikinci çocuğun birinci çocuğun lojistik destekçisi olmadığını belirterek, anne babaların dikkat göstermelerini istiyor.
Ve, Dökmen, 'iletişim kurmanın' önemini esprili örnekler vererek anlatıyor.
* * *
Ankara ve İstanbul'da kapalı gişe oynayan tiyatral gösteriyi, İzmir'de Bornova, Narlıdere ve Karşıyaka'da kurulu Küçük Şeyler Anaokulları velileri için de ücretsiz sahneleyen Prof. Üstün Dökmen, okul öncesi çocukların "suflörsüz bir yaşama hazırlanması için" öncelikle çocuklarla iletişim kurulması gereğine işaret ediyor.
Anne babalara iletişim için çocuğu kendi dünyalarına çekmemelerini, çocuğun da dünyasına girmemelerini isteyerek, şöyle konuşuyor:
"Üçüncü bir dünya yaratarak orada iletişime geçin." Birbirlerinin dünyalarına girerek iletişim kurma istemlerini esprili bir şekilde sakıncalarını ortaya koyan Dökmen, zaman zaman Tiyatro Yeniden Grubu'nun sanatçılarının skeçleriyle bunları pekiştirdi.
* * *
Dökmen özellikle bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaması gerektiğini vurguladığı konuşmasında bazı doğru bilinen ancak yanlış olan örnekleri veriyor. Çin Seddi'nin aydan görüldüğü, bütün Çinlilerin birbirine benzediği kanısının doğru olmadığını belirten Dökmen, ikinci çocuğu birincinin yalnız kalmaması için yapılmasının yanlışına da dikkat çekerek, "İkinci çocuk birincinin lojistik desteği değildir. Bunu göz önünde bulundurarak çocuğunuzu yetiştirin" diye konuşuyor. Astrolojinin müspet bilime dayandırılmadığı için burçlarda belirtilen özelliklere de inanılmaması gerektiğini dile getiren Dökmen, "Bu nedenle biz okullarımızda çocuklarımıza burçları öğretmiyoruz" diyor ve gösterisi bittiğinde dakikalarca ayakta alkışlanıyor.
Prof. Üstün Dökmen kimdir?
Dökmen, 1954 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve Orta öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Ankara Cumhuriyet Lisesi'nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı bölümde uygulamalı psikoloji alanında yüksek lisans yaptı.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında 1986 yılında doktor, 1988'de doçent, 1995'te ise profesör unvanını aldı. Halen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir. Dökmen'in bilimsel kitaplarının ve makalelerinin yanı sıra şiir kitapları ve tiyatro eserleri de bulunmaktadır. 8 yıl boyunca TRT'de 94 bölüm Küçük Şeyler programını yapmıştır. TRT Radyo 3'te opera sanatçısı Murat Akar ile birlikte, gençlere operayı sevdirmeye yönelik "Biz Kim Opera Kim" adlı programı yapmıştır.
Bugüne kadar çok sayıda Avrupa ülkesinde ve Avustralya'da, orada yaşayan vatandaşlarımıza maddi karşılığı olmadan konferanslar vermiştir. "Küçük Şeyler" eseri ile Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2008 yılı deneme dalındaki ödülüne layık bulunmuştur. Prof. Dr. Dökmen, "Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi"nin kurucu ortağı ve başkanıdır.
fıkra
Fadime
Temel eşi ile köyüne giderken teröristler minibüsü durdurmuş, yolcuları aşağı indirmişlerdi. Hepsini sıraladılar ve sorguya çektiler.
"Adın ne?"
"Ahmet..."
"Öldürün... Adın ne?"
"Ayşe..."
Öldürün..."
Sıra Temel'in hanımına gelmiş. Teröristlerden biri surdu:
"Adın ne?"
"Fadime..."
"Aaaa. Öldürmeyelim, annemin adı da Fadime."
Neyse onu ayırdılar. Sıra Temel'e gelmişti. Adını sordular:
"Adım Temel'dir. Ama köyde bana Fadime derler."