Nedir bu "Dem Akademisi"
İzmir'in ilk karma lisesi, tarihi Karşıyaka Lisesi'nin 10-15 mezunu bir akşam yemeğinde demlenirken muhabbet pek hoşlarına gider. Zaman akıp giderken, "Diğer arkadaşlara da haber verelim, hiç olmazsa ayda bir kez toplanalım" derler. Öncelikle de gruba bir isim ararlar ve oybirliğiyle 'Dem Akademisi' olmasına karar verirler.
* * *
Şu İzmir çukurunun yetiştirdiği popüler romancılardan biri olan Yücel İzmirli de "Dem Akedemisi" takımından...
Şimdi de Yücel İzmirli'nin kaleminden dökülenleri okuyalım:
Yanlış anlaşılmasına meydan vermemek için de konuya bir açıklık getirilir. İlk bakışta sadece içki içmek amacıyla bir araya gelindiği izlenimi olsa da "dem" sözcüğünün değişik anlamlar üstlendiği belirtilir.
Farsçada soluk, nefes anlamındadır, yani soluklanmak için bir araya gelinmiştir...
An, zaman anlamına gelmektedir ki bir araya gelenler, öğrencilik yılları için "yad edelim o demleri' diyerek keyiflenmektedirler.
* * *
Bir diğer anlamı ise 'Bir şeye mensubiyet'tir ki katılımcılar, hep Karşıyaka'dan, kaf-sin-kaf'tan ve Karşıyaka Lisesi'nden dem vururlar.
Çok yakışan bu isimden sonra görev dağılımı yapılır, kimilerine göre rektör, kimilerine göre dekan kimilerine göre de başkanlığa, öğrencilerine ve Karşıyakalılara arkeolojiyi sevdiren Prof. Dr. Ersin Doğer getirilir. Yardımcılığını Karlis yazışma grubunun usta kalemlerinden Mustafa Karluk üstlenir. Genel sekreterlik için de en uygun isim, araştırmacılığından ötürü Ergün Okçay olur. Bu arada bir öneri gelir: "Akademi üyeleri toplantılarda tek tip giyinsinler." İlk toplantıda hazırlıksız yakalandıkları için masaların beyaz, pelur kağıtlarından pelerin yaparlar fakat hoşlarına gitmez. Onların bildikleri iki ana renk vardır, yeşille kırmızı. Hemen iaşe müdürlüğüne atadıkları Feyzullah Oktay görevi üstlenir, bir sonraki toplantıya tasarımını Barbaros Karabulut'un yaptığı kımızı alt ve yeşil yakadan oluşan giysiler hazırlanır.
* * *
Akademiye girişin sınavsız olduğu, kendisini Karşıyaka Liseli hisseden herkesin toplantılara katılabileceği açıklanır. Çok eski ve çok yeni mezunların katıldığı bu toplantılarda tanışmayı, kaynaşmayı kolaylaştırmak amacıyla ön yüzünde, Karşıyaka Lisesi'nin yıkılan tarihi binasının fotoğrafının bulunduğu, arka yüzünde ise kimlik sahibinin dem kapasitesinin belirlendiği üye tanıtım kartları hazırlanır.
* * *
Tüm bu etkinlikler, Vehbi Moğol'un objektifinden ve kaleminden internet ortamında Karşıyaka Liselilerle paylaştıkça artan ilgi, son toplantıya yansır ve salon dar gelir.
O toplantıda kimler yoktu ki?
Melda Ok, Mehmet Erişkin, Yıldırım Karakaplan, Yener Kaytmaz, Necat Kuymulu, Tunç Özay, İsfendiyar Yıldız, Atalay Demirel, Yücel İzmirli, Recai Acar, Aydın Şenolsun, Ersin Doğer, Mustafa Karluk, Ahmet Karluk, Ergün Okçay, Vehbi Moğol, Feyzullah Oktay, Ender Ekmekçibaşı, Barbaros Karabulut, Uğur Sözen, Ekber Göçer, Namık Seferoğlu, Ayhan Namlı, Hüseyin Yavaş, Kenan Kader, Erkan Atik, Serhat Abraz, Kayhan Dönertaş, Coşkun Esven, Ahmet Ayfer, Bülent Zülal, Ercan Dadacan, Ali İpekli, Hamit Onat, Mustafa Yakutlar, Kemal Kuymulu.
* * *
Dostluğun, dayanışmanın pekiştiği gecede, lise anılarıyla kahkahalar atılırken bu dünyadan göçüp giden öğretmenleri ve arkadaşları için hüzünlenildi. Şimdilik grubun tek bayanı Melda Ok'a katılımından ötürü yapılan sembolik taç giyme töreninde konuşan Başkan Ersin Doğer, amaçlarının Karşıyaka Lisesi Eğitim Vakfı'na (İKLEV) yeni üyeler kazandırmak ve maddi katkı sağlamak olduğunu belirterek, sonraki toplantının İKLEV'in 'Bahar Yemeği'yle birleştirilerek Nisan 2012'de çok geniş bir katılımla 'Karşıyaka Liseliler Gecesi' olarak yapılacağının müjdesini verdi.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.